Stefaan Soenen heeft zich de laatste jaren geprofileerd als ware ambassadeur van Belgische en Nederlandse wijnen.
Niet alleen schreef hij een reeks over de belangrijkste Belgische wijndomeinen in het wijnblad Perswijn, ook op zijn Facebooktijdlijn heeft hij het met de regelmaat van een klok over de kwaliteit van wijnen van de Lage Landen. Voor de wijnliefhebber een ware ontdekking, want veelal geldt nog steeds: onbekend is onbemind.
Ook met de organisatie van de “wijntafels” heeft Stefaan baanbrekend werk verricht. De bedoeling is telkens om kennis te maken met een bepaalde soort wijn uit de Lage Landen, in relatie met benchmark wijnen van die soort.
Zo werd in 2016 de Pinot Noir tafel gehouden bij wijndomein Bon Baron en in 2017 werd Pinot Gris onder de loep genomen in wijndomein Aldeneyck. Verslagen hiervan kan u vinden onderaan dit artikel.

Riesling in de Lage Landen is een recent fenomeen, en de competitie aangaan tussen wijnen afkomstig van een jonge aanplant tegenover gevestigde waarden, waarvan de druiven al een veelvoud aan jaren oud zijn, is ronduit gedurfd.

Op 21 juli 2019 verzamelden wijnmakers en wijnschrijvers zich in Maastricht, bij Wijngaard Apostelhoeve, bakermat van Riesling in de Lage Landen.
Aanwezig wijnmakers waren:
Matthieu en Robin Hulst van Wijngaard Apostelhoeve (NL)
Math Bollen van Wijngoed Hoeve Nekum (NL)
Harry Vorselen van Wijngoed Thorn (NL)
Luc Creusen van Domein Steenberg (NL)
Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna (BE)
Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck (BE).
Peter Nijskens van Wijndomein Gloire de Duras (BE) liet zich verontschuldigen omdat het opendeurdagen waren op het wijngoed.
De wijnjournalisten:
Mariëlla Beukers, NL, wijnblogster en auteur van het boek “Wijn van Eigen Bodem” over Nederlandse wijn;
Erik Sauter, NL, wijnschrijver voor Proefschrift, wijnhandelaar;
Thijs Akkerman, NL, gastblogger voor Anne-Wies.nl, Wine & Foodblog. Naast zijn werk bij Stokerij Lubberhuizen richt hij zich volledig op het lesgeven over dranken;
Peter Doomen, BE, nationaal wijnmeester Vlaamse Wijngilde, redactie Tijdschrift Ken Wijn-magazine, auteur “Wijn van Eigen Bodem” over Belgische wijn;
Gido Van Imschoot, BE, culinair journalist, schrijver van acht wijnboeken waaronder “Welkom op ons domein” over Belgische wijn;
Peter Depré, BE, lesgever Syntra Sommelier-Conseil, Elzaskenner;
Stefaan Soenen, BE, wijnjournalist Perswijn, blogger;
en ikzelf, Marc Roovers, BE, wijnblogger, schrijver van de Rieslingblog “Vrienden van de Riesling” en wijnblog “Wijnkrabbels“.
Simon Woolf, GB, schrijver/blogger voor The Morning Claret, auteur van ‘Amber Revolution’ liet zich verontschuldigen omwille van praktische en persoonlijke redenen.

De Riesling-tafel
In de beperking toont zich de meester“, zei Goethe ooit. Meester Stefaan lapte deze sententie meesterlijk aan zijn laars en schotelde ons 38 wijnen voor, verdeeld over zeven “flights”. Het was een lange dag hard werken, geconcentreerd blijven en objectief proeven.
De Rieslings uit de Lage Landen werden blind geproefd en vergeleken met “benchmarks” riesling van over heel de wereld. Aan de wijnschrijvers werd gevraagd om een referentiewijn te selecteren en mee te brengen.

Matthieu Hulst ontvangt zijn gasten met een glas Apostelhoeve Riesling Brut Cuvée XII 2017, een heel mooie, goed getypeerde riesling schuimwijn die absoluut kan wedijveren met de betere Duitse Sektwijnen.
In het proeflokaal staat ondertussen de grote vierkante tafel gedekt, we nemen plaats, en na een korte inleiding komen de eerste wijnen in het glas.
Nogmaals, alles werd blind geproefd, de proevers, dus ook de aanwezig wijnmakers, waren niet op de hoogte van in welke reeks hun wijnen zouden uitkomen. Voor de duidelijkheid van het verslag benoem ik de flights wel met de wijndomeinen.
De wijnen werden pas onthuld nadat elke reeks geproefd en besproken was.

De start wordt gegeven, de eerste wijn gaat rond. Enkele minuten gedisciplineerd proeven in stilte, en dan wordt de wijn besproken. De sfeer is open en respectvol.

Flight 1: Hoeve Nekum (NL, Limburgse Landwijn)

1- Hoeve Nekum Riesling 2017 opent aromatisch met heel rijp tot overrijp fruit, perzik, gele appel, abrikoos. Overrijp steenfruit en gestoofde appel in de mond, tikje oxidatief, de zuren zijn verborgen en er is weinig focus. Dit lijkt een gerijpte wijn te zijn zonder veel rieslingtypiciteit, wat al onmiddellijk aanleiding geeft tot discussie, want er worden ook opvallend positieve oordelen geopperd.
2- Hoeve Nekum Riesling 2016
Geen discussie over de tweede wijn, want de 2016 van Hoeve Nekum presteert optimaal. Zuivere neus van bloemetjes, snoepjes, ananasblokjes, perzikjes en mineraliteit. Mooie zuren en sappig wit fruit. Meer focus in de mond dan de neus doet vermoeden. Heel mooie geknoopte structuur, op finesse. Goede lengte in afdronk, met fijne bitters.
3- Domaine Boeckel Brandluft Riesling 2015 (Frankrijk, Alsace) heeft pétrolé in de eerste neus. Steenfruit en een stenige mineraliteit. Ook in de mond een olieachtigheid die me wat stoort. Wat restzoet, , met gele steenvruchten en kruidigheid naar het einde. Bij opwarmen en walsen neemt de complexiteit wel wat toe, en vertoont de wijn een goede zoet-zuurbalans.
4- Hoeve Nekum Riesling 2015 is delicaat in de neus, met rijp geel fruit, tropische vruchten, floraliteit. We denken aan overrijpe druiven. Tropisch fruit en kruiden in de mond, maar uitwaaierend en niet zo precies, de wijn mist wat power, materie en complexiteit.
5- Andre Stuber Riesling Réserve 2017 (Frankrijk, Alsace) is een supermarktwijn uit de biodynamische stal van Jean-Baptiste Adam. Kruidig en iets onzuiver (Sponti?) in de neus, frisse aanzet met groene zuren, kruiden. Astringente afdronk. Een karikatuur van een riesling, volgens velen rond de tafel. Ik herken daarentegen een voorbeeld van een goedkope riesling zonder enige complexiteit. Niet de moeite om over te discussiëren, snel over naar de volgende…
6- Hoeve Nekum 2014 heeft een verfijnde pétrolé, citrus en zeste, groene kruiden. Bij opwarmen rijper en geel fruit. Complex, sappig en gestructureerd met fijne citrus en groene appel. Een fijne kruidigheid en romig mondgevoel. Balans en focus.
Een verfijnde wijn waarbij de zuren voor draagkracht zorgen.
7- Weingut Franzen Riesling Bremmer Calmont 2013 (Duitsland, Mosel) heeft een intense neus van zeepjes en licht pétrolé. Rijpe citrus, prikkelende pétrolé en strakke zuren maar ook honing. Gekunstelde wijn, boterige afdronk. In de mond missen we structuur en evenwicht en drinkplezier.

Uitschieter in deze eerste reeks is de 2014 van Hoeve Nekum. Ook de 2016 van Math Bollen is mooi. Beide wijnen blinken uit boven alle andere in de flight.

Flight 2: Domein Steenberg (NL, Limburgse Landwijn)

8- Domein Steenberg Riesling 2016. Bij de Steenberg 2016 schrijf ik heel veel op, wat dikwijls een goed teken is. Bloemetjes, fijne mineraliteit, subtiele neus die bij opwarmen zolderappeltjes, groene kruidigheid en perzikjes tevoorschijn tovert. Rokerig. Strakke en frisse aanzet, subtiele structuur, jong, met zeste van citrus en grapefruit, en mooi in evenwicht. Zuivere lichtvoetige wijn met goede materie.
9- Weingut Dönnhoff Kahlenberg 2014 (Duitsland, Nahe) maakt me even stil. Fijne neus met zeste van gedroogde citrus en citrusschillen. Olieachtig, mineraal, abrikozenpit. Fijn en geschakeerd in de mond met ferme kruidigheid. Materie en complexiteit. Sappigheid, fijnheid, structuur en balans met puntige zuren. Lange afdronk. Grote wijn, zowel strak als genereus, met puntige zuren.
10- Domein Steenberg Riesling 2017 is heel primair nog, piepjong, met wit en tropisch fruit, wat gekunsteld aandoend. Ongedekte zuren in de zoete, primaire aanzet. Groene citrus, druivenpitjes. Strenge, niet subtiele afdronk.
Moeilijke, hoekige fase van de wijn. Hier ook weer discussie, er zijn liefhebbers, of believers dat dit na enkele maanden wel goed komt. Dat denk ik ook. Te herproeven…
11- Spioenkop Riesling 2016 (Zuid-Afrika, Elgin) is een Zuid-Afrikaanse topwijn. Dat valt even tegen. Storende petroleum waar moeilijk doorheen te proeven is. Perzikpitten en groenigheid. Onrijp fruit, groene citroenschillen, zeste van grapefruit. Drogende afdronk, wat tannineus. Vegetale wijn met weinig nuance en weinig drinkplezier.
Dit is moeilijk te begrijpen dat een wijn zowel onrijp en groen kan zijn en toch zoveel goût de pétrole vertoont. Teveel zon en te vroeg geplukt? Tegenvaller van de dag, in elk geval.

De Steenberg Riesling 2016 zet hier een stevige prestatie neer, en moet slechts de wijn van Duitslands topwijnmaker Dönnhoff voor laten gaan. Jammer dat de 2017 in een moeilijke flesfase zat. Dat verdient een herkansing.

Flight 3: Wijndomein Aldeneyck (NL, Maasvallei Limburg)

12- Aldeneyck 2016 heeft geel fruit, ananas in blik, citrusfruit en groene kruiden in de neus. Een sappige structuur, met goed gebalanceerde zuren en voldoende materie. Geen grote complexiteit maar een toegankelijk en zuiver glas wijn.
13- Eins Zwei Dry 2017 (Duitsland, Rheingau) van Leitz is van een ander niveau. Nog wat gesloten eerst, met kruidigheid en steenfruit, zeste, bloemen in de wei, ziltig, mineraal. Evoluerend in het glas. Goede complexiteit met zeste van grapefruit en limoen, groene kruiden, munt. Veel materie, heel precies. Spanning en potentieel.
14- Aldeneyck 2017 vertoont een fijne pétrolé en is licht, floraal, met steenfruit en wat nootachtig. Stevig, strak en sappig, met veel extract. Wat alcoholische warmte in afdronk.
15- Aldeneyck 2018 is helemaal op bloemen: jasmijn, witte veldbloemen, vanille ook. Gele en rode appel, kruiden. Sappiger en rijper met wat meer restzoet en daardoor wat minder focus. Heel jong, daardoor moeilijk in te schatten nu: veel potentieel om door te groeien tot een grote wijn.
16- Wittmann Vom Kalkstein 2018 (Duitsland, Rheinhessen)  is rijp met al wat evolutieve tonen van honing, ananas. Onderliggend een rokerige mineraliteit. Strakke aanzet hoog in de zuren, rinse appel, citroensap. Rechtlijning met toch wat sappigheid. Strakke en lange afdronk.

Een gelijk opgaande serie, goed gekozen door Stefaan. Vrij hoog niveau, met de Leitz die daar nog een stapje boven ging. Daar zou een conclusie uit kunnen getrokken worden. Zie verderop…

Het is middag, we nemen de lunch iets verderop in restaurant Prix de Rome: mooie gerechten op hoog niveau aan heel eerlijke prijzen, zoals dikwijls in Nederland. Jammer genoeg geen dessertje voor Stefaan, Peter en mij, want de wijnen van de namiddag moeten geprepareerd.

Lees ook: De Riesling Tafel: riesling in de Lage Landen – deel 2 
Lees ook: De Riesling Tafel: riesling in de Lage Landen – deel 3

|m|


Links en bronnen:

Pinot Noir Tafel: zondag 24/07/2016
Pinot Noir Tafel Winetales op Facebook
Perswijn
Ken Wijn artikel

Pinot Gris tafel: 02/07/2017
Pinot Gris tafel Winetales op Facebook
Ken Wijn artikel
Perswijn
Mariella Beukers, Wijnkronieken
Gido Van Imschoot

Rieslingtafel 21/07/2019
Stefaan Soenen Facebook
Perswijn eerste artikeltje
Anne-Wies:nl: Rond de RieslingTafel met Stefaan Soenen
Wijnkronieken.nl: Mariëlla Beukers

Algemeen:
Wijnbouw.com
Wijnwijs.eu
Nu.nl
HPDeTijd.nl
Wijnkring.be
Economie.fgov.be