Tags

, , , , ,

Een wijnblog zonder proefnotities, dat is niet echt een wijnblog.
Daarom deze (onregelmatig) rubriek waarin enkele van de geproefde wijnen van de afgelopen tijd worden voorgesteld.

Twee fantastische wijnen in het glas afgelopen maand.
Beide uit de Nahe, niet toevallig een van mijn favoriete regio’s in Duitsland.

De droge Wgt Dönnhoff Kahlenberg Riesling trocken 2015 komt zachtjes op dronk. Geclassificeerd als VDP.ERSTE LAGE. Kwartsiet, porfier en leem in deze wijngaard, die ter hoogte van Bad Kreuznach ligt. De druiven hebben dikwijls een voorsprong van twee weken, zodat hier meestal het vroegst wordt geoogst.. De wijnen hebben een “Rheingau” karakter, volgens Anne Dönnhoff: met wat meer uitgesproken fruit bovenop de mineraliteit.
Medium intense strogele kleur, dik tranend. Ingetogen neus met veel impressies: groene ananasblokjes, groene en gele appel, rijp pitfruit, pepertje, kleine groene kruidigheid. Stenige en rokerige mineraliteit en tikje hout. 
Dens, pikant en stevig in aanzet, met veel, bijna romige materie. Groene appel, citrusschilletjes. Stevige zuren die zich gebalanceerd weten door het rijpere fruit: abrikoos en mirabel, kweepeer. Complexe wijn.
Afdronk lang en zuiver, met perzik en rijp pitfruit. Grote wijn.
Parker geeft 92, ik ook…

De Schlossgut Diel Goldloch Riesling Kabinett 2014 is ook geweldig, en komt ook (al) op dronk. Goldloch is een van de VDP.GROSSE LAGE in bezit van Caroline Diel. De bodem is bedekt met een dunne laag leem en kiezelstenen, boven op een diepe ondergrond van rotsachtige conglomeraten. De zuidelijke ligging en de helling van 50% zorgt voor optimale condities voor de Rieslingdruif.
Licht citroengeel. Medium intense neus, volop sinaas en citrus, met veel mineraliteit en nog wat Sponti. Heerlijk. Een heel mooie en fijne structuur, later meer sappig rijp exotisch fruit, perzik, ananas, mango, meloen. Ook wat kweepeer, en romigheid in de neus.
In de mond sap en balans, met heel mooie zuren en daarnaast exotisch fruit. Erg romig en wat vettig mondgevoel, filmend, verfijnd zoet met veel materie. Citrusschil, sinaassap, kruiden. Afdronk is niet heel lang maar wel met veel rijp fruit. Al heel aangenaam, en kan zeker nog enkele jaren mee. 

Ondanks de hoge score bij Mosel Fine Wines (91) valt de Reichsgraf Von Kesselstatt Wiltinger Riesling trocken 2016 mij een beetje tegen. Niet dat de wijn slecht is, maar de scherpe zuren halen de wijn uit balans. VDP.ORTSWEIN uit de Saar (von Kesselstatt heeft wijngaarden in de drie Moezel-subregio’s Mosel, Saar en Ruwer).
Medium intense neus van citroen en citrusschil, pompelmoes, groene kruiden, rokerig, boomfruit, klein exotisch fruit zoals lychee. 
Erg veel en scherpe zuren, limoen en citroen, groene perzik, ananas. Wel zuiver en voldoende goede materie, goede sappigheid. Afdronk sappig met ananasuurtjes en citrus, tikkeltje mineraliteit. 

|m|

Lees ook: Proefnotities oktober 2017: Schloss Lieser – Weingut Geil – Merkelbach
Lees ook: Proefnotities november 2017: Wittmann – Dönnhoff
Lees ook: Proefnotities december 2017:Cliffhanger – Schäfer-Fröhlich –
von Kesselstatt
Lees ook: Proefnotities januari 2018: Eva Fricke
Lees ook: Proefnotities februari 2018: 2 x Jakob Schneider – Eva Clüsserath
Lees ook:
Proefnotities: Van Volxem Alte Reben 2015 en von Winning Reiterpfad 2013

 

Advertenties