Terwijl op de Wijnkrabbels blog een reeks artikels aan champagne wordt gewijd, kan ik hier onmogelijk naast het Duitse equivalent van deze feestwijn kijken.

Duitse schuimwijn is aan een steile opmars bezig de laatste jaren.
Dat was ook hoog nodig, want de gemiddelde kwaliteit van een fles Sekt was vroeger niet spectaculair hoog. In tegenstelling tot Champagne heeft de Duitse wijnwetgeving de term Sekt geen afdoende kwaliteitsbescherming gegeven. Daardoor kon de markt overspoeld worden met goedkope bubbels, die vandaag de dag nog steeds een groot deel van de verkoop vertegenwoordigt, zij het vooral voor de binnenlandse (Duitse) consument.
Het verbruik van Sekt in Duitsland zelf is hoog. De productie navenant. Samen produceren de conglomeraten Rotkäppchen-Mumm, Henkell en Schloss Wachenheim bijna dubbel zoveel flessen dan heel de productie in Champagne samen. Nochtans wordt weinig Sekt uitgevoerd: Duitsland zelf is de grootste afzetmarkt. Elke Duitser drinkt ongeveer vijf flessen Sekt per jaar.Wetgeving

Sekt” is, in tegenstelling tot “Champagne“, geen beschermde benaming. In Duitsland kunnen grote producenten druiven, druivensap of zelfs wijn importeren om daar Sekt van te maken. Meestal wordt de schuimwijn in grote tanks vervaardigd, volgens de Charmat methode, net zoals Prosecco in Italië. Uiteraard mogen deze wijnen geen beschermde herkomstbenaming op het etiket vermelden.

Voor Deutscher Sekt moeten de druiven wel uit Duitsland komen, maar het zijn dikwijls minder gerenommeerde druivensoorten zoals Müller-Thurgau die hiervoor gebruikt worden. Deze soort schuimwijn wordt ook volgens methode Charmat gemaakt, en komt zonder herkomstbenaming, tenzij het land vermeld wordt.

Sekt b.A. of Sekt bestimmter Anbaugebiete of Qualitätsschaumwein b.A. is de eerste kwaliteitsstap voor schuimwijn in Duitsland. De wijn moet afkomstig zijn uit een van de 13 wijnbouwgebieden (Moezel Rheingau,…) en gebruikmaken van de regionale druivensoorten zoals riesling, silvaner of pinot noir. Hier kan je ook al schuimwijnen krijgen die volgens de Methode Traditionel (zoals in Champagne) zijn gemaakt, en zelfs met blends van chardonnay en pinot noir. Er is echter geen wetgeving over de manier van wijn maken, dus de kwaliteit inschatten blijft moeilijk. Een richtlijn kan zijn als de wijnregio vermeld is, als de traditionele methode (“Klassische Flaschengärung“) op etiket staat, en als de fles een A.P. nummer draagt. Een gekend producent zegt natuurlijk ook veel.

Winzersekt is de hoogste classificatie in Sektkwaliteit. Er mag slechts één druivensoort gebruikt worden en de druiven moeten afkomstig zijn van één wijnbouwer of coöperatieve. De schuimwijn moet in de regio van productie worden gemaakt volgens de traditionele methode. Het jaartal moet op het etiket vermeld staan. De meeste Winzersekt wordt van rieslingdruiven gemaakt.

Rieslingsekt

Hoewel Champagne als sinds 1887 haar belangen verdedigde door de naam te beschermen en zich te beperken tot wijnen die in de regio waren geproduceerd, met de eerste afbakening van het gebied in 1908 en een laatste herziening daarvan in 1927, hebben de Duitsers nooit zoiets gedaan. Als gevolg hiervan wordt de overgrote meerderheid van Sekt vandaag verkocht tegen prijzen vanaf 2.50€. Geïmporteerd, gemengd, in grote tanks gefermenteerd en gezoet, en zeker niet gemaakt met riesling.
Daarnaast bestaat er een interessantere traditie van de traditionele methode Sekt en Winzersekte, gemaakt door kleine wijndomeinen die met eigen riesling, pinot-variëteiten en chardonnay produceren. Een aantal van hen zijn zeer gespecialiseerd en produceren een fijne, traditionele Rieslingsekt stijlen die een veel bredere bekendheid verdient.

Riesling is best geschikt als basis voor mousserende wijn: de druif heeft de nodige zuren en een lichte frisheid. Het is echter een fundamenteel ander type mousserende wijnen dan op basis van pinot of chardonnay. Het meest opvallende is dat de schuimwijn minder autolyse vertoont dan wijnen op basis van pinot of chardonnay. Voor wie gewend is aan de complexe autolytische aroma’s van fijne pinot of chardonnay kan dit aanvankelijk minder complex lijken, maar de uitgesproken persoonlijkheid van riesling resulteert dikwijls in verleidelijke, langlevende Sekte van bijna gewichtloze elegantie.

Klaus Herres van Sektgut St Laurentius in Leiwen (Moezel) zegt: “De typiciteit van Riesling moet worden bewaard. Hier in de Moezel is Riesling erg mineraal en met fijne citrusaroma’s. We fermenteren een deel van de Riesling spontaan, als dat haalbaar is. De uitdaging is om de Riesling-aroma’s door de tweede gisting te loodsen. De citrusaroma’s gaan verloren tijdens de malolactische gisting. We maken dus basiswijnen met en zonder malolactische gisting en we hebben ook spontaan vergiste basiswijnen, die de typiciteit bewaren. Dat is de reden waarom we onze cuvées van deze drie basiswijnen maken. We doseren later met hoogwaardige Riesling. Dit voegt nog een vleugje kwaliteit toe en maakt de smaak fijner.

Het in toom houden van de aciditeit van riesling is cruciaal.
Volker Raumland benadrukt hoe moeilijk het is om grote Sekt van riesling te produceren. “Vroeg oogsten betekent dat we bij 72° -76° Oechsle niet noodzakelijk alle aromatische kenmerken van volledige rijpheid hebben. We weten ook dat malolactische gisting de wijn definitief verandert: er komen meer romige aroma’s en een ronder mondgevoel. Ik ben een fan van MLF omdat het aan de wijn romigheid toevoegt. Desalniettemin heb je een zekere rijpheid nodig. Hoe minder rijp de druiven zijn, hoe meer fenolische componenten je hebt en hoe zorgvuldiger je moet zijn met persen. Het persen is cruciaal. We oogsten met 15kg dozen. We laten de druiven een nacht afkoelen tot 5-6 ° C en persen de hele trossen de volgende ochtend.” Vervolgens laat hij alcoholische en malolactische gisting bijna gelijktijdig lopen. Hij slaagt er ook in om autolyse in zijn Riesling te krijgen.

|m|

Lees ook: December feestmaand: plezier met Sekt (2): Autolyse en Riesling, dosage, VDP, Sekt versus Champagne (volgt)

Bronnen:
World of Fine Wines
Guildsomm.com
Winefolly.com
Moselfinewines.com
Wikipedia.org

Advertentie