Tags

, , , ,

Het idee werd voor het eerst geopperd tijdens de degustatie in januari dit jaar: “Wie gaat er mee op weekend naar de Elzas?” Handen gingen in de lucht, iedereen wilde mee. Uiteindelijk bleek de agenda niet iedereen gunstig gezind: we zouden met vijf naar Alsace trekken.
Peter Depré nam het initiatief, de leiding, en spreidde een haast encyclopedische kennis van de streek ten toon toen we ter plaatse waren. Hier alvast, nog eens, oprechte dank voor dit alles, Peter!

Kleine waarschuwing vooraf: ik schrijf in deze reeks niet alleen over riesling, dat zou onrecht doen aan alle mooie wijnen die we gepresenteerd kregen.

Voor dag twee moeten we van het noorden van Alsace (Région Bas-Rhin) doorrijden naar het zuiden, Haut-Rhin.
Het zal een interessante vergelijking worden tussen het enigszins onbekende noorden en het toeristische zuiden waar de grote namen thuis zijn.

Vanuit Katzenthal rijden we even verder naar het zuiden. Peter neemt ons mee naar de Sommerberg (Grand Cru wijngaard), waar we – alweer onder een felle wind – picknicken met zicht op Katzenthal, Colmar en grand cru wijngaarden beneden ons.
Op naar het pittoreske, en toeristische, Eguisheim.

Domaine Emile Beyer (Eguisheim)

-Voor een korte voorstelling van Domaine Emile Beyer: Focus op Alsace: Domaine Emile Beyer-

Eguisheim is een historisch stadje aan de wijnroute doorheen de Elzas. Het behoort tot “Les Plus Beaux Villages de France”. We moeten aan de rand van het dorp parkeren, en mengen ons onder de toeristenstroom naar het middeleeuwse centrum van het dorp.
We hadden een afspraak met Christian Beyer, 14de generatie wijnmaker op dit domein, maar hij laat zich verontschuldigen. Het werk in de wijngaard liep grote achterstand op door een buitenlandse reis, en hij is aan het werk in de Eichberg.

We worden rondgeleid door de jonge werkneemster Marion, die ons meetroont naar de historische kelder. Er staan enkele grote foeders, die niet meer in dienst zijn omdat tegenwoordig alle wijnen op inox worden opgevoed (behalve de Pinot Noir). Ze toont ons de variatie in de ondergrond door ons de muren van de cave te laten bewonderen, die ook uit de verschillende steensoorten zijn opgetrokken. Erg interessant of wereldschokkend is het allemaal niet, dus we zijn blij als we weer naar boven mogen om aan de voor ons gereserveerde proeftafel te kunnen aanschuiven. Buiten speelt een op de zenuw werkende saxofonist de voor de hand liggende muzak ter verstrooiing van de passerende mensenstroom. En voor de rosse centjes, nemen we aan.

Marion schenkt een eerste wijn in: de Pinot Blanc Tradition 2016. 50% pinot blanc, 50% pinot auxerrois, 3,9 g/l restsuiker. Afkomstig van de zacht hellende percelen onderaan de wijngaarden. Helaas moeten we om een andere fles vragen: deze fles staat waarschijnlijk te lang open en is niet meer correct. De nieuwe fles is veel beter: een wat reductieve stijl met groene en grassige tonen, sappig en opwekkend. Mooie Pinot Blanc die perfect past bij de zomerse temperaturen van de laatste dagen.

Muscat Eguisheim 2017 is samengesteld uit gelijke delen muscat d’Alsace en muscat ottonel, op mergel-zandsteen, en heeft 4 g/l restsuiker. Fijn floraal en kruidig, mineraal. Sappig en precies, strak, stevige zuurstructuur op citrus en groene appel. Stevige maar wat scherpe afdronk. Momenteel moeilijk toegankelijk, moet zich nog wat zetten.

Riesling Tradition 2016 komt ook van mergel-zandsteenbodems, en krijgt 6 g/l restzoet mee.
Reductief, spontane gistingsneus, mineraal rokerig, kruidig, citrus. Sappig en wat merkbaar zoet in aanzet. Limoen, pompelmoes, kruiden. Aciditeit en fruit zitten nog niet geknoopt. Tijd nodig.

Riesling Eguisheim 2016 komt van kalksteen en mergel bodems van wijngaarden die meer helling hebben, de meeste oostelijk gericht.
Ingetogen neus, zeste van citroen en limoen, mandarijntjes en pompelmoes. Kalkachtige mineraliteit. Sappig en strak tegelijk, saliniteit, goed gebalanceerd en elegant. Ook veel materie. Zuiver fruit in de afdronk. Dit is wel een elegante, geknoopte riesling met veel materie. Mooi.

Riesling Lieu-dit Saint Jacques 2016 komt van de Eichberg terroir, zandsteen en mergel, beperkt oogstrendement van 30hl/ha, en amper 3,9 g/l restsuiker.
Florale en fruitige neus, fris en delicaat in de mond, speekselopwekkend, nu nog stevig in de zuren, saliniteit, mineraal. Lang, gebalanceerd en gebald met veel materie. Mooie wijn, nu nog veel te jong. 

Riesling Grand Cru Eichberg 2016. Bodem van kalkmergel, zandsteen en rotsachtige steenslag, zuidhelling. Deze grand cru krijgt 5,2 g/l restzoet. Rendement van 35 hl/ha.
Finesse in de neus, floraal, elegant fruitig, alle soorten citrus, mineraliteit. In de mond concentratie, complexiteit en saliniteit. Citrus, perzik, mineraal, krachtig, volumineus. Lange afdronk met grote fraicheur. Grote wijn, een niveau hoger dan alles wat we tot hiertoe over de twee dagen konden proeven. 

Riesling Grand Cru Pfersigberg 2016 is al uitverkocht maar we kunnen de wijn toch proeven. Droog uitgegist: 2 g/l restsuiker. Expressieve neus, toegankelijk, druiven, exotisch fruit, banaan, mandarijntjes. Verrassend strak in de mond, vergeleken met het aroma in de neus. Strenge en strakke aciditeit, gebald en dens.
Lange afdronk, bijna tannineus, fijn fruitig. Groot grand cru niveau.

Pinot Gris Eguisheim 2014 is opvallend goudgeel. Abrikoos, steenvruchten, groene peer in de neus, ook al rijpingstonen, nootjes. Rijp in aanzet, met veel frisheid, peperig en kruidig. Sappig, zuiver en met een goede materie. De beste en meest evenwichtige droge pinot-gris die wij mogen proeven hebben.

Pinot Gris Hohrain 2014. Licht fumé, heel krachtig, tannineus gevoel, mist wat drinkplezier.

Marion werd gedurende onze degustatie meer en meer enthousiast en deed ons de afwezigheid van de wijnmaker vergeten door de wijze waarop ze de degustatie begeleidde. Zij wist alles over de rendementen, terroirs en restsuikers, maar luisterde met toenemende interesse naar onze commentaren over de wijnen en besloot zelf ook wat bij te leren. Zo wilde ze bijvoorbeeld weten wat we met reductie bedoelden, ging meeproeven en probeerde zelf te ontdekken wat die reductieve geuren wel zijn, hoe ze ontstonden en hoe ze zouden evolueren. Charmant, sympathiek, en vooral een “fast learner”.

Domaine Emile Beyer maakt wijnen in een strakke, af en toe reductieve stijl, maar met veel materie en gemaakt om enkele jaren weg te leggen. Veel van de geproefde wijnen confirmeerden het potentieel van de wijnen. Het gamma was homogeen van hoog niveau,vooral de serie rieslings kwam heel sterk voor de dag, maar ze hebben tijd nodig om tot hun volle ontwikkeling te komen. De Riesling Grand Cru Pfersigberg 2011 was vorig jaar op de degustatie van de Wino’s wel een van de wijnen van de avond. En meteen een van de redenen waarom we naar hier zijn gekomen.

Website van Domaine Meyer-Fonné

|m| en |p|: met dank aan Peter voor het nalezen en de aanvullingen

Lees ook: Vijf mannen in de Elzas: verslag van een wijnweekend (deel 1) – Domaine Pfister
Lees ook: Vijf mannen in de Elzas: verslag van een wijnweekend (deel 2) – Domaine Neumeyer
Lees ook: Vijf mannen in de Elzas: verslag van een wijnweekend (deel 3) – Domaine Meyer-Fonné

Advertenties