Tags

, , , ,

Het idee werd voor het eerst geopperd tijdens de degustatie in januari dit jaar: “Wie gaat er mee op weekend naar de Elzas?” Handen gingen in de lucht, iedereen wilde mee. Uiteindelijk bleek de agenda niet iedereen gunstig gezind: we zouden met vijf naar Alsace trekken.
Peter Depré nam het initiatief, de leiding, en spreidde een haast encyclopedische kennis van de streek ten toon toen we ter plaatse waren. Hier alvast, nog eens, oprechte dank voor dit alles, Peter!

Kleine waarschuwing vooraf: ik schrijf in deze reeks niet alleen over riesling, dat zou onrecht doen aan alle mooie wijnen die we gepresenteerd kregen.

Voor dag twee moeten we van het noorden van Alsace (Région Bas-Rhin) doorrijden naar het zuiden, Haut-Rhin.
Het zal een interessante vergelijking worden tussen het enigszins onbekende noorden en het toeristische zuiden waar de grote namen thuis zijn.

Domaine Meyer-Fonné (Katzenthal)

-Voor een korte voorstelling van Domaine Meyer-Fonné: Focus op Alsace: Domaine Meyer-Fonné-

We moeten ons wat haasten naar Meyer-Fonné, in het mooi gelegen Katzenthal. Félix Meyer maakt deel uit van de associatie “Alsace Crus et Terroirs” (ACT), een initiatief van de meest gereputeerde domeinen in de Elzas om het imago van hun meest prestigieuze terroirs te promoten. Ze voeren, een beetje zoals VDP in Duitsland, eigen charters en regels. Een twintigtal topdomeinen van de Elzas (Zind-Humbrecht, Weinbach (Faller),…) sloten zich al aan bij dit initiatief van Marc Rinaldi, een zakenman uit de Elzas die tevens aan de basis ligt van het salon Millésimes Alsace in Colmar.

Aura Meyer komt ons tegemoet en neemt ons op sleeptouw voor een blitzbezoek aan de cave, waar Félix de pinot gris aan het filteren is.
Félix is een wat introverte wijnmaker, die nauwgezet bezig is met wijnbouw en vinificatie. Je voelt dat hij de lat hoog legt en tegelijk kritisch is over waar hij mee bezig is.
Aura legt uit dat het domein momenteel 15ha wijngaard bezit. Interessant is dat de riesling op vier verschillende bodems aangeplant staat.
In de kelder rijpen de riesling, pinot blanc en pinot gris op grote foeders. Muscat en gewurztraminer, die van nature veel aroma’s vrijgeven, blijven op inox, net als de vendanges tardives.
Wij worden begeleid naar het nieuwe proeflokaal waar dag twee effectief kan beginnen.

Pinot Blanc Vieilles Vignes 2016 is een blend van pinot auxerrois, pinot blanc en… een beetje pinot gris (±15%) van wijnstokken van meer dan 30 jaar oud.
Directe aroma’s van rijpe peer, abrikoos maar ook kruidigheid, peper en beetje honing wat zich voortzet in de mond. Volle wijn die toch strak afrondt met citrustoets. Knap gemaakt voor zijn prijs.

Muscat Vignoble de Katzenthal 2016 is afkomstig van granietbodems uit Katzenthal, en is samengesteld uit hoofdzakelijk muscat ottonel (2/3) en muscat d’Alsace.
Krokant fruit, sappige Conferencepeer, niet heel exuberant, beetje herbaal, frisse stijl van Muscat, droge afdronk. Elegante wijn met mooie typiciteit.

Riesling Vignoble de Katzenthal 2016 “village” wijn, met jongere aanplant op de grand cru Wineck-Schlossberg, aangevuld met wijngaarden rond het drop, allemaal op granietgrond. De stijl is hier onmiddellijk gezet wat riesling op graniet betreft.
Menthol, fijne groene kruiden, citrus. Gaat heel strak door, ook in de afdronk, licht tannineus. Veel vulling maar ook wat eendimensionaal door zijn strakheid. Heeft nog wat tijd nodig om zich te zetten. Vraagt om eten.

Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg 2015: prachtige wijngaard om en rond de ruïne van Katzenthal, granietbodem, zuid-zuid oost oriëntatie.
Graniet warmt snel op, en houdt niet veel water, dus is gevoelig voor droogte en warmtestress.
Kruidigheid en citrustoetsen overheersen bij walsen. Gerookte toets, licht petrolé. Net zoals de vignoble de Katzenthal strak gemaakt, ietwat streng, maar met veel concentratie en vulling. Is nog zeer jong, maar heeft veel potentieel. Lange afdronk waar opnieuw citrustoetsen in terugkomen, grote lengte, saliverend. 

Riesling Pfoeller 2015: Deze wijngaard ligt naast de Sommerberg nabij Niedermorschwihr, is naar het oosten gericht en in de bodem hier geen graniet maar vooral kalk (mosselkalk). Pfoeller is een lieu-dit, niet erkend als grand cru.
Discreet, citrustoets, pompelmoes, fijne pétrolé, maar vooral mineraal en kalkachtig. Gelaagd, veel lengte en heel energiek. Dit moet zich eveneens nog zetten en openbloeien. Doet wat denken aan een jonge Wittmann Westhofener.

 

Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2016: De Schoenenbourg in Riquewihr is een van de topwijngaarden in de Elzas voor riesling. Hier vinden we geen arme grond, maar wel zwaardere groene mergel met keuper. Dit levert volle, complexe rieslings, een beetje zoals de stijl van Kunstler in de Rheingau.
Appel, citrus en kruisbes komen onmiddellijk naar voren tijdens walsen. Heel gelaagde, riesling met veel materie, krachtig met mooie ondersteunende en volle zuren.  Voor mij de beste van de geproefde rieslings.

Riesling Grand Cru Kaefferkopf 2016: de Kaefferkopf is de meest recente grand cru wijngaard in de Elzas en ligt in het nabijgelegen wijndorp Ammerschwihr. De bodem is geologisch complex maar deze wijn komt uit een gedeelte met zwaardere grond met klei, zandsteen en kalk.
Mango, steenfruit, abrikoos, kruidigheid en gebalde concentratie in deze wijn, stevige aciditeit gemaskeerd door intensiteit en licht restzoet. Licht taninneus. De meest krachtige riesling, overweldigend bijna, volumineus. Persoonlijk net iets “too much” voor mij.

Bij het proeven van deze rieslings zitten wij niet altijd op zelfde golflengte, wat voorkeur en interesse betreft. Het blijft toch wel indrukwekkend hoe Felix Meyer erin slaagt interessante en dense rieslings te maken op zulke gevarieerde terroirs.
Alle geproefde wijnen hebben nog tijd nodig om tot verdere ontplooiing te komen.

We vervolgen de degustatie met twee Pinot Gris.
Pinot Gris Dorfburg 2014 is afkomstig van wijngaarden op kalkbodem, en wordt opgevoed op “demi-muids”: vaten van 500 liter.
Vineuze neus met wat hout en oxidatie, boter, vanille en kruiden. Rijpe bruine appel en gedroogde vruchten. Droog in de mond met goede materie, wat evolutief, rijp en rijk. Interessante wijn, hoewel ook hier de meningen nier unaniem zijn.

Pinot Gris Grand Cru Kaefferkopf 2016 is fruitiger, delicaat, met groene appel, yoghurt, hennep en rook. Rijp, pikant en wat gebrand. Wat restsuiker onder de stevige aciditeit. Warme alcohol naar het einde toe. Momenteel wat hoekige wijn, moet nog integreren.

Gewurztraminer Grand Cru Furstentum 2014: De Furstentumwijngaard bevindt zich hoog gelegen boven Kientzheim, zuidwaarts georiënteerd, en bevat kalkhoudende bestanddelen in de bodem. Door die kalkhoudende ondergrond is de Furstentum zeer geschikt voor gewurztraminer, die hier aromatisch met finesse en gratie wordt. De bekendste producenten voor gewurztraminer op deze topwijngaard uit de Elzas zijn Faller (Domaine Weinbach) en Albert Mann.
Het moeilijk jaar 2014 levert deze gelaagde Gewurztraminer op. Delicate druivenaroma’s en bloemetjes. Groene banaan, mango. Bouquet garni. Heel mooie, boeiende neus. In aanzet rijp en warm, kruidig en peperig, met een goede zuurstructuur. Sappig met fraicheur en goede lengte. Lange fruitige en kruidige afdronk. Ook deze wijn moet zich nog helemaal ontplooien.

Na de degustatie kunnen we nog even met Félix Meyer spreken. Hij toont zich oprecht bezorgd over het veranderende klimaat. Vorig jaar was een jaar met extreem weinig regen om en rond de granietgronden van Katzenthal: amper 300mm neerslag werd er gemeten.
Zelf experimenteert hij met de aanplant van enkele rijen Syrah, die zeer goed gedijt op granietbodems. De 13° alcohol wordt hier vlot gehaald, zegt Félix. Syrah behoort uiteraard niet tot de AOC Alsace, maar het siert de wijnmaker dat hij zoekt en openstaat voor experimenten en opties voor de toekomst.

Ook dit bezoek was heel leerzaam omdat Meyer-Fonné  de grootste diversiteit van bodems in zijn wijnassortiment bezit. Zoek hier geen wijnmaker met kostuum of iemand die wijnsalons afloopt en connectie zoekt met de James Sucklings van deze wereld, maar een pure vakman die alles zelf doet en opvolgt en voor zichzelf de lat hoog legt en enkel voor kwaliteit gaat.

Website van Domaine Meyer-Fonné

|p| en |m|
Tekst en proefnotities in dit artikel vooral samengesteld door Peter Depré. Waarvoor dank, Peter!

Lees ook: Vijf mannen in de Elzas: verslag van een wijnweekend (deel 1) – Domaine Pfister
Lees ook: Vijf mannen in de Elzas: verslag van een wijnweekend (deel 2) – Domaine Neumeyer

Advertenties