Een wat uitgedund gezelschap van zes wijnliefhebbers neemt plaats aan de proeftafel bij Stefaan Soenen. Op het programma: gerijpte Auslese. Riesling, wel te verstaan. Uit Duitsland, uiteraard.
In deel 1 van dit verslag kan je lezen wat de term “Auslese” precies inhoudt.

De degustatie (vervolg)

8- “Mystery bottle” 
Een fles zonder etiket of capsule, de korte kurk duidelijk handmatig gestopt. Ik kreeg de fles wijn van mijn collega wiens grootouders in Duitsland wonen en die ons onlangs een grote dienst hebben bewezen. “Houden ze van oude wijn?” vroeg opa, “dan heb ik nog iets heel speciaal”.
Donker goudgeel. Karamel, appel, cider. Impressies van een gerijpte rode wijn? Wat lactisch, chocolade, koffie, mineraal, floraal. Veel rijpingstonen. 
Licht mondgevoel met fijne nuances van rijpe citrus. Zachte zuren, rijp fruit zoals rode appel en ananas. Gekonfijt geel fruit in afdronk. Beetje atypische wijn, we zijn niet zeker of het wel degelijk Riesling is. Waarschijnlijk malolactische gisting gekregen. Interessant.
Geen etiket, wel een handgeschreven briefje van grootvader met wat summiere informatie.
Pittermännchen, Fa. Schnell (Nahe), ca 1998
Pittermänchen is een Grosse Lage in Dorsheim (Nahe) (lees ook hier). Over de wijnmakers “Fa. Schnell” is geen informatie meer te vinden.

9- Georg Breuer Berg Rottland Riesling Auslese 2001
Goudgeel. Frisse neus met citruszeste, floraal. Beetje wax en kruidigheid, noten, aardsheid, zwarte thee en zwarte bessen. De neus doet niet meteen aan een zoete wijn denken: geen rijp fruit, geen honing.
Zoete aanzet, in de mond wel degelijk rijp en rijk, fruit. Aanhoudende zuren van begin tot einde. Groene citrus,, limoen. Dense materie, vol en romig in de mond, krachtig, met saliniteit aan de lippen. Heerlijke wijn, maar een tikje minder complex.

10- Martin Müllen Kröver Letterlay Riesling Auslese 2001
Intens goudgeel. 
Rokerig, mineraal, gekonfijt fruit, perzik en pitvruchten. Rabarbertaartje, biscuit en gebak. Ook fijne kruiden, munt en dragon (de pauze naar de tuin bracht inspiratie hier). Complexe neus, penetrant en intens. 
Frisse zuren en overrijp tropisch fruit en groene kruiden. Warm, breed, exotisch. Karamel en babelutte op het midden. Da wordt de wijn wat plomp, siroperig en vermoeiend.
Een Auslese in een rijpe en rijke stijl, krachtig en dicht, maar ook wat vermoeiend.

Stefaan contacteerde de wijnbouwer: de Letterlay 2001 van Müllen is inderdaad op Beerenauslese-niveau wat Oechle-waarde betreft, en dat verklaart dat smeuïge, wat ‘dikkere’ mondgevoel. Die predikaten lopen door de opwarming van de aarde heel erg door elkaar, zodat het erg moeilijk wordt om Spätlese van Auslese te onderscheiden. Elke wijnbouwer zal het wat invullen naar de stijl die hij voor deze categorie beoogt. Martin Müllen vond dat de 2001 wat te weinig gevuld was voor BA, een “te kleine BA”.

11- Reinhold Haart Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese 2002
Licht citroen- tot goudgeel.
Aristocratische neus, bloemetjes, rokerig, mineraal, ingelegd citrusfruit. Kruisbessen en cassis. Mokka en koffie, karamel. 
Delicaat en gebalanceerd, fijne zuurtjes, heel precies, met rijp maar niet overrijp fruit. Kruidig en prikkelend. Vol en verfijnd.
Afdronk ziltig, verfijnd, niet de grote lengte maar heel subtiel. Heerlijke genietwijn. De derde topper van de degustatie.

 

12- Staffelter Hof Kröver Steffensberg Riesling Auslese 2003

Goudgeel naar oranje. 
Boenwas, kaarsvet, wat oxidatie?. Muffigheid, kelder, paddenstoelen, oude sinaas, nootjes, bruine appel. 
Zuurtjes en rijp opgelegd fruit met groene kruiden. Stevige structuur, gelaagd, breed, met nogal wat bitters op het einde. Lactisch, rijp en weelderig, maar moeilijk te plaatsen. Heel ver geëvolueerd in vergelijking met andere, oudere wijnen vandaag.

 

 

13- Karthäuserhof Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Auslese 2004
Licht stro- tot citroengeel.
Citroen, limoen, mineraal, rokerig. Perzik, pitfruit, appeltjes. Delicaat aroma, dat erg jong aandoet.
Veel citrus in de mond, zeste, lichtheid. Opliftende fruitzuren zorgen voor een heel fris mondgevoel. Citrusgedreven, precieze en verfijnde zuurstructuur.
Verfrissend, zuiverend, lichtvoetig en gestructureerd. Schitterend glas wijn, voor mij de beste van de reeks.

 

14- Van Volxem Altenberg Alte Reben Riesling Auslese 2006
Koper- tot goudgeel.
Stoffig, Botrytis, paddenstoel, rijpingstonen. Lactisch: yoghurt en wei. Nootjes en kelder, natte gazetten. Kweepeer, honing.
Subtiele aanzet met overrijp fruit, wel goede zuurstructuur. Lactisch, yoghurtdessert. Breed, voluptueus, romig.
Klassieke dessertwijn, de meest uitgesproken “Auslese” van de reeks. Lange filmende afdronk met heel rijp fruit.
Goed maar net niet top.

Een paar mooie kazen en een opmerkelijke, fijne en lekkere Gewürztraminer “edel zoet” 2015 van Domein Steenberg (Limburgse landwijn, NL) sluit de degustatie af.

Enkele conclusies:

Stefaan schrijft op Facebook:
De geur van wijn en kaas hangt nog in de woonruimte, de proeverij van gerijpte Riesling Auslese (tussen de 42 en 14 jaar oud) is afgelopen en zindert na. Wat een rijkdom aan aroma’s zijn de revue gepasseerd, magnifiek! Ik vind dit grootse wijnen.
Er waren heel precieze wijnen bij met de verfijnde structuur van kant, alle aroma’s mooi gescandeerd en gearticuleerd, er waren wijnen bij met meer siropig mondgevoel waarin een veelheid aan aroma’s krioelden, maar door elkaar, wilder, met veel fond.
Dit is mijn top 5 (zie onderstaande foto), al hoort de Karthäuserhof Eitelsbacher Karthäuserhofberg Auslese 2004 er eigenlijk ook bij, jong beestje nog maar met zoveel precisie, puurheid en finesse, heel eigen Ruwer-stijl.

De top vijf van Stefaan Soenen

De top vijf van Peter:
Reinhold Haart Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese 2002: “Moezel op zijn uniekst en best: mineraal, fruit, strak en toch volume. Love it. Wine of the Night!”
Martin Müllen Kröver Steffensberg Riesling Auslese 1993: “knap en fijne wijn, blijft lang en consequent in de afdronk. Heel levendig, met diepte en potentieel.”
Mönchhof Erdener Prälat Riesling Auslese 1990: “complete wijn, nu al klaar maar kan nog mee.”
Karthäuserhof Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Auslese 2004: “heel precies en slank, geen breedte, mooi maar eerder Spätlese dan Auslese. Wil dit binnen 10 jaar nog eens proberen.”
Georg Breuer Berg Rottland Riesling Auslese 2001 :“heel mooi, evenwichtig, niet extra gelaagd maar gewoon heel lekker glas, love it.”

Mijn eigen top drie bestond uit de
Karthäuserhof Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Auslese 2004
Reinhold Haart Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese 2002
en de
Martin Müllen Kröver Steffensberg Riesling Auslese 1993.

Twee meer “recentere” wijnen in mijn persoonlijke favorietenlijstje…
Het is inderdaad verrassend hoe goed Ausleses oud kunnen worden.
Maar het is evengoed niet te onderschatten hoe mooi ook al Ausleses met “amper” een tiental jaar op de teller zich kunnen manifesteren.
Ondanks de hoge scores die vandaag werden uitgedeeld, ben ik er meer en meer van overtuigd dat we van de “idee-fixe van de rijping” wat moeten afstappen. Rieslingwijnen zijn weliswaar gebaat zijn met enkele jaren kelderrust, en wijnen met meer restsuikers mogen gerust wat langer in de kelder, maar we moeten daar nu ook niet teveel in overdrijven.
Wellicht waren enkele van de subtoppers vandaag een paar jaren geleden op hun hoogtepunt, zònder stoffigheid en paddenstoelen in de neus. Zuiverheid, fruit, inhoud en een goede zuurbalans blijven voor mij de belangrijkste kwaliteitskenmerken van rieslingwijnen, op elk niveau van zoetheid.

Desalniettemin: een geweldig mooie degustatie. Riesling Auslese behoort tot de edelste wijnen ter wereld.
Heel veel dank aan Stefaan Soenen en aan alle proevers rond de tafel!!

|m|

Lees ook: De grote gerijpte Auslese degustatie – 29 april 2018 (deel 1)