Tags

, ,

Een wijnblog zonder proefnotities, dat is niet echt een wijnblog.
Daarom deze (waarschijnlijk) maandelijkse rubriek waarin enkele van de geproefde wijnen van de afgelopen maand worden voorgesteld.

Huh, wat ligt hier nu nog? Ik moet dringend mijn databestandje eens up-to-date brengen…
De Ansgar Clüsserath (Eva Clüsserath voor de vrienden) Vom Schiefer 2009 (Mosel) had al lang gedronken moeten zijn. Dat zei Gerd Brabant me bijna twee jaar geleden al toen ik mijn – wat ik toen dacht – laatste fles met veel plezier had opgedronken. In september 2016 schreef ik over deze 2009 ‘geen spatje evolutie”. Maar er lag dus nog een fles.
Fijne pétrolé, intense citrus, citroenzeste en pompelmoes. 
Lekker, strak en zuiver. Mooie zuurstructuur met goede vulling. Citursgedreven, met witte appel en beetje perzik. Afdronk met citrus en wat kruiden.
Heel mooie wijn. Verrassend dat dit nog in zo’n mooie conditie is.
Het blijkt eens te meer dat een goed gemaakte riesling best wat jaren aankan.
Er ligt trouwens nog een verloren fles in een hoekje, merkte ik onlangs. De Zillinken Riesling trocken 2009 zal voor binnenkort zijn… Benieuwd daarnaar.

Wgt Jakob Schneider werd vorig jaar bekroond tot “Aufsteiger des Jahres” in GaultMillau Duitsland. In december vorig jaar overleed Jakob Schneider sr. Als eerbetoon deze twee rieslings, die nogmaals de kwaliteit van dit aanstormend topdomein bevestigen.

Wgt Jakob Schneider Niederhäuser Rosenheck Riesling 2016 (Nahe):
Intense citrus en mineraliteit. Limoen, citroen, pompelmoes. Leisteen, natte steen. Perzik, wit pitfruit, in de achtergrond ook wat groene kruidigheid en bloemetjes. Mooi, zuiver.
Aciditeit is nog nadrukkelijk aanwezig, maar de balans zit goed. Sappig met veel materie, strak en rechtlijning. Vooral witte vruchten en citrus in de mond, en een fijn bittertje achteraf.
De afdronk is lang en zuiver, met perzikpit en citrus, en terugkerend fijn bittertje. Mooie wijn! Veel te jong gedronken…

 

Wgt Jakob Schneider Grauschiefer Riesling 2014 (Nahe) vertoont wel wat al een beetje evolutie. Eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen: de schroefdop is een beetje beschadigd en wat geërodeerd binnenin. Mogelijk heeft de wijn daardoor wat meer zuurstof gekregen.
Perzik en citroenschil in de neus, zure rode besjes, groene appel en groene droge kruiden. Daaronder stenige mineraliteit. Stevige zuren in aanzet, met schilbittertjes naar het midden toe. Strak in stijl, met net voldoende tegenspel van het fruit om strengheid te vermijden. Al wat evolutie, naar bittertjes en drogend op het eind. Afdronk ook wat evolutief, met pitvruchten en schilletjes.

Sinds vorig jaar zijn de wijnen van Jakob Schneider verkrijgbaar bij Wijnhuis Tinto in Gent.

|m|

Lees ook: Proefnotities oktober 2017: Schloss Lieser – Weingut Geil – Merkelbach
Lees ook: Proefnotities november 2017: Wittmann – Dönnhoff
Lees ook: Proefnotities december 2017:Cliffhanger – Schäfer-Fröhlich –
von Kesselstatt
Lees ook: Proefnotities januari 2018: Eva Fricke

Advertenties