Tags

, , , , , , , ,

Net zoals vorig jaar reizen enkele van de belangrijkste VDP.wijnhuizen rond in Duitsland en Europa om hun VDP.GROSSE LAGE voor te stellen. Het betreft dit jaar meestal jaargang 2016 voor wit, en jaargang 2015 voor rood.
Het circus stond op 5 februari zowel in Stockholm (met de wijnregio’s Baden, Mosel, Saar en Ruwer), in Hamburg (Franken en Rheingau) en in Köln (Pfalz, Rheinhessen, Nahe, Ahr).
Twee weken later mochten de regio’s Baden, Mittelrhein en Mosel (Saar / Ruwer) zich voorstellen in Köln.

Rudi en ik deden eerst een rondje met aandacht voor de droge (GG’s) wijnen.
In dit artikel focussen we ons op de Kabinetts.

We slalommen ons een parcours door de vele proevers, en gaan lukraak bij die standen waar er iets minder drukte is.

Wgt Dr. Wagner, waarvan de GG’s erg goed waren, heeft een Bockstein Riesling Kabinett 2016 meegebracht. Koele minerale neus met sinaas en pitvruchten. Breder zoet fruit in aanzet, sappig maar wat eenvoudig. Ik had meer verwacht…

Van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett 2016 is expressief, rokerig mineraal, met wat Sponti. Gebalanceerde zoetheid met onderliggend een fijne zuurstructuur en mineraliteit. Sappige, zuivere, lange afdronk, met mineraliteit, steenfruit, en materie. Mooie wijn, die bevestigt wat ik afgelopen zomer op het domein kon proeven.

Bij Von Othegraven schenk men de Wiltinger Kupp Riesling Kabinett 2016 te warm. Rook, hennep, thee, Sponti in de neus, sinaas, citroen en steenvruchten. In de mond gistigheid een rijp en rijk fruitzoet, met een korrelige afdronk van sinaas- en roze pompelmoesschil en perzik. Het evenwicht is wat zoek door de proeftemperatuur.
Dat wordt helemaal goedgemaakt door de Herrenberg Riesling Kabinett 2016, die citroenschil, pompelmoes, mineraliteit en fijne kruiden vertoont. Fijn en delicaat, romig, tikje vanille, citroensap. Rijk mondgevoel met een fijne aciditeit. Lange zuivere en fruitgedreven (ananas, appel, perzik) afdronk. Sterretje, mooie wijn!!

Delicaatheid troef bij Reichsgraf von Kesselstatt: de Gottesfuss Riesling Kabinett 2016 heeft een zachte mineraliteit en een fijne neus van wit steenfruit. Vrij droog in aanzet, maar fijn evenwichtig met een complexe mineraliteit en veel materie. Ook in afdronk mineraal en complex, met citrusschil en pompelmoesimpressies. Een klassieke Kabinett, licht en fijn. 

Bij von Hövel waren de droge GG’s dit jaar gespaard van de natuurlijke appelaroma’s, maar o griezel: bij de Oberemmeler Hütte Riesling Kabinett 2016 is het weer van dat. Appel, bruine appel, gestoofde appel in de neus, appelcompote in de mond, overrijpe bruine appel in afdronk. Ik schreef: “rare wijn”.
Beterschap bij de Scharzhofberger Riesling Kabinett 2016. Die is mineraal, fijn en delicaat, met delicaat wit fruit, fijne zuurtjes en citrus in de mond. Maar iets te glad gemaakt, te toegankelijk om een sterretje te krijgen.

Die sterretjes komen er wel bij de Herrenberg Riesling Kabinett 2016 van Maximin Grünhaus. Ook de droge wijnen kregen veel sterretjes in de marge van mijn schriftje…
Zuiver en fijn, citrusfruit en munt, complex. Fruitzoet met citruszuurtjes, gelaagd en complex, tropisch fruit. Grote lengte in afdronk, fijnfruitig, munt, perzik en tropisch fruit. Schitterende Kabinett, voor de toekomst!

Bij Karthäuserhof is de Karthäuserhofberg Riesling Kabinett Schieferkristall 2016 in feinherbe stijl gemaakt. Fijnfruitig en mineraal, met sinaas en steenfruit, zacht. Kruidig in aanzet, pompelmoes en sinaas in de mond, het fruitzoet komt net boven de zuurtjes heen kijken.
Karthäuserhofberg Riesling Kabinett 2016 heeft inderdaad een andere stijl: geel en rood fruit, licht en fijn, exotisch en mineraal. Rijpe appel, peer en citrus in de mond, maar wat eenzijdig en rechtlijnig en rijp.
De Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 2008 die we als laatste nog in ons glas krijgen is kippenvel en bewijst de grootheid van gerijpte riesling. Gebrande neus met paddenstoel, aards en animaal, complex. Aardse tonen, bosgrond, nootjes, gedroogd fruit, honing. Eeuwigdurende afdronk met ziltigheid en tonnen gedroogd fruit. Zei ik al kippenvel?

2016 lijkt een groot jaar voor Kabinetts in de Moezelvallei te zijn.
Maximin Grünhaus is het domein dat er voor mij dit jaar een ontdekking was. Ik kijk al in mijn agenda om eens ter plaatse te gaan proeven. Wordt dus wellicht vervolgd…
Van Volxem en Reichsgraf von Kesselstatt bevestigen wat we afgelopen zomer ter plaatse konden vaststellen: twee wijnmakers in een verschillende stijl die op weg zijn naar de absolute top.
von Othegraven, Dr. Wagner, Schloss Lieser… ze deden allemaal sterretjes verschijnen in mijn schriftje.
Er zijn, net als in 2015, héél mooie wijnen gemaakt in 2016.

|m|

Lees ook: VDP.On Tour 2018: Köln deel 1: Nahe – Pfalz – Rheinhessen
Lees ook: VDP.On Tour 2018: Köln deel 2: Mosel

Advertentie