Tags

, , , , ,

Deze week werden in het Duitse Essen de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse “Falstaff Wein Trophy” prijsuitreiking.
Een geselecteerde topjury had bij geheime stemming de keuze gemaakt voor “nieuwkomer van het jaar”, “wijnmaker van het jaar” en beste sommelier.
Maar ook de lezers van Falstaff hadden iets te zeggen: zij kozen de Weissburgunder “Steinwiege” 2016 van Rainer Schnaitmann (Württemberg) als de favoriete wijn van het jaar. De prijs ging voor de tweede keer op rij naar deze wijnmaker uit Württemberg.

Nieuwkomer van het jaar werden Angelina en Kilian Franzen van Wgt Franzen in Bremm an der Mosel.
Na de ongelukkige dood van zijn vader namen Kilian Franzen en zijn vrouw Angelina de verantwoordelijkheid over het familiebedrijf in Bremm over. Al na een paar jaar hebben ze een eigen stilistisch stijl gevonden: ze maken Riesling van de adembenemend steile Calmont-helling en slagen erin om hier kracht en warmte te combineren met  de minerale elegantie van de Riesling-variëteit.

De titel “Wijnmaker van het jaar” ging naar Franken: Sebastian Fürst van Wgt Rüdolf Fürst (Franken) is een wijnmaker die niet alleen het extreem hoge kwaliteitsniveau van zijn vader Paul bewaarde, maar zelfs wist te verhogen met zijn eigen accenten.
Een familiebedrijf overnemen, dat de vader al tot het hoogste niveau had heeft gebracht is geen gemakkelijke taak. Sebastian Fürst deed het met vertrouwen. Tijdens zijn verblijf in de Bourgogne, kreeg Fürst enkele suggesties om hier en daar wat aanpassingen aan te brengen, voor nog meer focus en precisie. Tegelijkertijd zet hij de stijl voort die al door Paul Fürst is gecultiveerd: klassiek, ongekunsteld, gericht op houdbaarheid. En dat in combinatie met maximaal drinkplezier.

Wilhelm Weil van Wgt Robert Weil uit Kiedrich in de Rheingau werd geëerd als een “wijnambassadeur” – een titel die Falstaff slechts met onregelmatige tussenpozen geeft – niet in de laatste plaats omdat Weil onophoudelijk publiciteit maakt voor de Rheingau en Duitse wijn in binnen- en buitenland.
Als men iemand in de VS, in Azië,… zou vragen naar de bekendste wijnmaker in Duitsland, is de kans groot dat Wilhelm Weil genoemd wordt. Hoewel Wgt Weil hoe dan ook een stevige reputatie heeft, is Weil steeds onderweg om de waarde van Kiedricher Lagen in proeverijen en wijnmenu’s aan te tonen. Tegelijkertijd zet Weil zich altijd in voor de Rheingau en voor Duitse wijn in het algemeen. Wie niet te beroerd is om avonds na avond informatie te geven, en tegelijkertijd de meest complexe en verfijnde wijnen produceert, verdient het als wijnambassadeurs te worden geëerd.

Het hoogtepunt van avond was de uitreiking van de WeinTrophy voor een levenswerk: Helmut Dönnhoff (Wgt Dönnhoff) uit Oberhausen an der Nahe was zichtbaar ontroerd toen hij luisterde naar de lofzang van zijn collega en vriend Joachim Heger.
Helmut Dönnhoff heeft de afgelopen 30 jaar de verandering in de wijnbouw in het midden van Nahe als geen ander vorm gegeven: toen de grote namen van voorheen zich geleidelijk terugtrokken van de steile hellingen vanwege de hoge kosten, sprong Dönnhoff in de bres. Hermannshöhle, Dellchen, Felsenberg: met zijn wijngaarden heeft  Dönnhoff wijnmonumenten gecreëerd die wereldwijd de hoogste achting genieten. Tegelijkertijd voorzag hij zijn thuisregio van de grootste dienst die hij zich maar kon voorstellen: door de reputatie er van op te waarderen en door te zorgen voor het voortbestaan van historische wijngaardlocaties.
Hier kan je lezen over ons bezoek aan dit wijngoed.

Vermelden we tenslotte nog dat de sommelier van het jaar volgens Falstaff de Fransman Michel Fouquet van restaurant Burg Schwarzenstein in Geisenheim is geworden.

© Falstaff / Alois Müller

Bron: Falstaff

|m|

Advertenties