Tags
Duitse Riesling, Duitse topwijnen, GG, Mosel, riesling, Ruwer, Saar, VDP.On Tour
Net zoals vorig jaar reizen enkele van de belangrijkste VDP.wijnhuizen rond in Duitsland en Europa om hun VDP.GROSSE LAGE voor te stellen. Het betreft dit jaar meestal jaargang 2016 voor wit, en jaargang 2015 voor rood.
Het circus stond op 5 februari zowel in Stockholm (met de wijnregio’s Baden, Mosel, Saar en Ruwer), in Hamburg (Franken en Rheingau) en in Köln (Pfalz, Rheinhessen, Nahe, Ahr).
Twee weken later mochten de regio’s Baden, Mittelrhein en Mosel (Saar / Ruwer) zich voorstellen.
De VDP lijkt een talent te hebben om de proefomstandigheden zo onaangenaam mogelijk te maken. Er waren minder standen dan twee weken geleden, en zeker vergeleken met vorig jaar. Je zou denken dat alles dan wat ruimer en luchtiger zou worden opgesteld. Helaas: er bleef een zaal gesloten, en vooral bij de wijnmakers van de Mosel was het wringen en duwen.
Opvallende afwezigen ook: Heymann-Löwenstein, Zilliken, Joh. Jos Prüm…
Rudi en ik deden een rondje, met eerst aandacht voor de droge (GG’s) wijnen. Nadien, voor een volgend artikel, focusten we ons op de Kabinetts.
De eerste halte was bij Wgt Von Hövel (Saar)
Geen Oberemmeler Hütte Riesling GG op de proeftafel dit jaar, de wijn die ons vorig jaar wegens teveel aan natuureigenschappen zo tegenviel. Integendeel: er verschijnen sterretjes in de marge van mijn proefschriftje, bij elk van de twee gepresenteerde GG’s.
Scharzhofberger Riesling GG 2016 heeft een heel mooie neus, delicaat en fijn, met citrus, cassis, mineraliteit. Strak en fijn in de mond, licht en toch dens mondgevoel.
De Hörecker GG 2016 is helemaal gesloten. Met veel moeite is zeste van sinaas te herkennen. In de mond daarentegen heel mooi en complex, fruitige perzik, abrikoos, mandarijntjes. Zacht en fijn, een heel mooie wijn.
Alle andere wijnen hier zijn Kabinetts. Het valt op dat er dit jaar, zeker in de Mosel en meer bepaald in Saar en Ruwer, veel aandacht gaat naar deze elegante wijnen met bescheiden zoet. Misschien wordt 2016 wel een klassiek Kabinettjaar. Over enkele (tientallen) jaren zullen we het weten…
Bij Wgt Reichsgraf von Kesselstatt was ik afgelopen zomer op bezoek.
Ook hier maar twee GG’s, en zelfs geen enkele van 2016.
Nies’chen GG 2015 (Ruwer) komt met een wondermooie snuffelneus met veel impressies, zuiver fruit, mooie kruidigheid, mineraal, floraal. In de mond dens en strak, wit steenfruit, mineraal, groene banaan. Filmend en wat lactisch mondgevoel, met een beetje tannines achteraan. Grote lengte. Mooie wijn.
Josephshöfer GG 2014 (Mosel) is delicaat en citrusgedreven, met sinaas, zeste van citroen, met fijne kruidigheid en mineraal. Frisse zuren en verrassend licht tegenover wat de neus voorspelt. Maar wel mooi, en lekker.
Bij Wgt Von Othegraven (Saar) hetzelfde verhaal: twee droge wijnen, verder Kabinett en restzoete wijnen.
Sterretje bij de Bockstein GG 2016: rokerig mineraal, fijne Sponti, pompelmoes en gele vruchten. Strak, stevig, gebalanceerd en fijn. Grote wijn!
Altenberg GG 2016 (Kanzem) heeft meer rijpere citrus en sinaas en wat appeltjes. Mooie evenwichtige zuurstructuur met veel materie en spanning. Goede lengte, mooie wijn.
Bij Wgt Van Volxem (Saar) was ik deze zomer te gast bij Roman Niewodniczanski.
Op het degustatielijstje staan wel 6 GG’s, maar de eigenzinnige eigenaar heeft nagenoeg heel het gamma rieslings meegebracht. We proeven graag.
Saar Riesling 2016 is een delicate, fijnfruitige en niet al te complexe doordrinker, met toch de nodige sérieux.
Wiltinger Riesling 2016 is meer mineraal met geel fruit en citrus. Meer inhoud en zuurtjes dan de Saar R., en met een goede lengte.
Alte Reben Riesling 2016 vertoont een mooie mineraliteit en wat Sponti. Pompelmoes, zeste, klein rood fruit. Delicaat en krachtig, strakke materie met toch voldoende balans. Lang en droog in afdronk.
Nadien volgen nog 5 GG’s. We worden verwend bij Van Volxem:
Goldberg GG 2016 is floraal, gistig en mineraal, maar minder gefocust en mist wat complexiteit.
Scharzhofberg GG 2016 is schitterend: heel delicaat fruitig, mineraal, kruidig, grote complexiteit in de neus. Evenwichtig in de mond met hele fijne zuurtjes en veel vulling. Citrusschillen, kruiden, mineraal. Lengte in afdronk. Grote wijn!
Volz GG 2016 is meer gesloten en gaat richting klein rood fruit in de neus, met steenfruit en mineraliteit. Ook in de mond geeft de wijn niet veel prijs nu. Veel finesse, fijne zuurtjes, citrusgedreven. Toch een mooi geheel.
Altenberg (Kanzem) GG 2016 is top: rokerige mineraliteit, klein geel tot rood fruit,, witte kers. Strak mondgevoel, met stevige zuurstructuur, materie en verfijning. Sterretje in mijn schriftje!
Gottefuß GG 2016 is een en al mineraliteit, met citrus- en sinaaszeste. Schitterend en groots mondgevoel, sappig in balans met een geweldige spanning en een ziltige afdronk. Sterretje? Zeker weten.
Bij Wgt Dr. Heinz Wagner (Saar) zijn we vorig jaar wegens tijdsgebrek niet kunnen gaan proeven. Die vergissing maken we dit jaar goed. Want, u raadt het al: sterretjes! Voor mij een van de ontdekkingen van deze VDP.On Tour.
Rausch GG 2016 vertoont de erg open stijl die veel 2016-wijnen typeren. Fruitig, gele appel, gele pitvruchten, mineraal. Korrelig mondgevoel met goede structuur, sappig, fruit en zuurtjes, fris en opwekkend. Lange korrelige afdronk.
Bockstein GG 2016 is iets delicater op wit fruit en steenfruit, munt, mineraal. Fijnfruitige stijl, volop sappigheid, lekker, met goede complexiteit, pittige zuurtjes, levendig. Lange afdronk, veel reserve, grote wijn.
Wgt Maximin Grünhaus heeft een geweldige collectie afgeleverd in 2016.
Abtsberg GG 2016 vertoont eerst nog wat gistigheid, nadien grote finesse en precisie. Complexiteit met kruiden, zeste, citrus, boomfruit. Een slanke en gelaagde wijn met een geweldig mooie talmende afdronk.
Al die laagjes die hier komen meespelen: dit is een van de meest complexe wijnen die ik ooit proefde.
Herrenberg GG 2016 is breder, met exotische tonen als ananas, mango, gekonfijte citrus. Cassis, rokerig mineraal.
Sappig, pittig en geconcentreerd. Evenwichtige structuur met heel veel inhoud. Heel lange afdronk. Groot!
De “Superior” wijnen van dit huis zijn afkomstig uit dezelfde Grosse Lage wijngaarden als hun overeenkomstige GG’s, maar mogen nog een beetje restzoet blijven houden. Beide Superior wijnen hebben rond de 18 g/l restsuiker en 9 g/l aciditeit.
Herrenberg Superior 2016 blijft eerst wat bescheiden, later komt abrikoos, perzik, citrus opzetten. Gebalanceerd mondgevoel met strakke zuurtjes. Droog: waar is die 18 g restzoet? Lengte en frisheid in afdronk. Mooie, maar verrassende wijn.
Abtsberg Superior 2016 is heel mineraal: rokerig, hennep, hooi, met bloemetjes, zeste van citroen. Hier wel wat meer molligheid, maar toch nog strak in de zuurstructuur. Krachtig en complex, pompelmoesschilbittertjes achteraf. Lange afdronk die maar blijft doorgaan. Schitterende wijn!Over Clemens Busch ga ik kort zijn: in hun jeugd zijn de wijnen heel gesloten, strak, en streng. Het is vermoeiend proeven en details zijn moeilijk te benoemen. Niettemin grote wijnen nadat ze enkele jaren om op hun plooi kunnen komen.
We profiteren van een rustig moment aan de proeftafel van Wgt Schloss Lieser om daar even tijd te nemen. In oktober vorig jaar bij Langbeen waren nagenoeg alle GG’s immers al uitverkocht en kon ik enkel de Niederberg Helden proeven.
Juffer GG 2016 toont zich gesloten, mineraal rokerig, met een kleine Sponti-toets. Strak en streng in de mond, maar met meer dimensie en gelaagdheid dan de strenge wijnen bij Clemens Busch. Prikkelende zuurtjes, pompelmoes, citrus.
Himmelreich GG 2016 (Graach) geeft leisteenmineraliteit. Thee, hooi, hennep, kleine kruidigheid. Slanke wijn met strakke zuurtjes, delicaat maar met voldoende materie. Lange afdronk, voor de toekomst.
Niederberg Helden GG 2016 is erg fijn, met witte perzik, groene appel, kruiden. Complex en gelaagd mondgevoel, met zeste, pompelmoes, mineraal en kruidigheid. Elegant en uitgebalanceerd. Bittertjes in de afdronk, lang en fijn. Mooie wijn.
Goldtröpfchen Helden GG 2016 is wat breder, minder strak in de neus: thee, ice tea, hooi, rook. Sappig, kruidig en peperig. Strakke zuren met iets lactisch onderliggend.
Alle wijnen hier zijn momenteel nog heel gesloten maar vertonen die typisch mooie zuurtjes en de rokerige mineraliteit van de leisteenbodems. Ik was nochtans meer onder de indruk van de 2015 vorig jaar.
Net als vorig jaar vertonen ook nu de wijnen van Wgt Reinhold Haart zich moeilijk en vrij ontoegankelijk in hun strengere en strakke stijl.
Ohligsberg GG 2016: bloed, ijzer, stalig, pompelmoesschil. Stevige zuurstructuur, zeste en pompelmoesschil, streng, strak.
Grafenberg GG 2016 is gesloten, mineraliteit, hennep, thee. Iets meer fruit en inhoud als tegenspel, maar toch nog heel strak.
Goldtröpfchen GG 2016 is verfijnd, complex met veel impressies. Weer strak en streng, citrusgedreven aciditeit, lange afdronk.
Bij Fritz Haag krijgen we terug een meer fruitige stijl.
Juffer GG 2016 is koel en mineraal in de neus. Evenwichtige fruitvulling onder de koele zuurstructuur. Sinaas, rijpere steenvruchten, licht romig mondgevoel. Citrusgedreven afdronk.
Juffer Sonnenuhr GG 2016 heeft geel steenfruit, citroensap, kruiden. Rijpere citruszuren in aanzet, romigheid, sinaas, peperig. Mooie afdronk.
In een volgend artikel bekijken we nog enkele Kabinettwijnen.
|m|
Lees ook: VDP.On Tour 2018: Köln deel 1: Nahe – Pfalz – Rheinhessen
Lees ook: VDP.On Tour 2018: Köln deel 3: Kabinett uit de Mosel / Saar / Ruwer (volgt)