Tags
Duitse Riesling, Duitse topwijnen, GG, Nahe, riesling, VDP.On Tour
Net zoals vorig jaar reizen enkele van de belangrijkste VDP.wijnhuizen rond in Duitsland en Europa om hun VDP.GROSSE LAGE voor te stellen. Het betreft dit jaar meestal jaargang 2016 voor wit, en jaargang 2015 voor rood.
Het circus stond op 5 februari zowel in Stockholm (met de wijnregio’s Baden, Mosel, Saar en Ruwer), in Hamburg (Franken en Rheingau) en in Köln (Pfalz, Rheinhessen, Nahe, Ahr).
Köln is vanuit Vlaanderen best vlot bereikbaar, dus trokken Rudi en ik naar Duitsland voor een namiddag proeven. Plaats van gebeuren was weer het Excelsior Hotel Ernst in hartje Köln.
In tegenstelling tot vorig jaar waren de proefomstandigheden dit jaar best aangenaam. Alles was wat ruimer opgesteld, er leken ook minder stands te staan, waardoor het gevoel toch wat luchtiger aanvoelde.
Bij de registratie krijgen we een verzorgde VDP brochure en een mooi proefglas.
We starten net als vorige keer met een uitgebreide proefsessie van de Nahe.
Wgt Dr. Crusius staat als eerste. Op de GG degustatie bij Langbeen eind vorig jaar viel het mij al op: dit domein heeft een sterke prestatie neergezet in 2016!
Mühlberg GG 2016 (Mühlberg is het centrale (VDP.Grosse Lage) deel van de Höllenpfad VDP.Erste Lage) en is sappig, ziltig, fijnfruitig en toegankelijk. Ik noteer al onmiddellijk: “lekker…”.
Felsenberg GG 2016 is daarentegen nukkig en gesloten. Rechtlijnig, korrelig, met wel goede materie en toekomst. Moet nog helemaal integreren.
Kupfergrube GG 2016 is ook in een gesloten fase. Bedrieglijk eenvoudig in het glas nu, want onderhuids is een stenige mineraliteit, aromatische floraliteit en fijne kruidigheid te ontdekken. De wijn moet nog helemaal ontplooien.
Bastei GG 2016 vertoont dezelfde fantastische snuffelneus als eind vorig jaar. Citrus, cassis, munt, rook en hennep. Ziltig, peperig en fruitig, complexe grote wijn.
Schlossgut Diel heeft een andere filosofie van wijnmaken. Spontane vergisting en de daarbij horende typische aroma’s vallen onmiddellijk op in de Pittermänchen GG 2016. Door deze zwavelige geuren is het moeilijk proeven nu. De wijn heeft wel veel extract en materie. Ongetwijfeld voor een lange toekomst.
Goldloch GG 2016 heeft een fijne, delicate, zuivere neus. Sappig rijp geel fruit, vriendelijk, finesse. Fijne lange afdronk.
De Burgberg GG die door Sylvain Taurisson gepresenteerd wordt is van 2015, en vertoont een lichte pétrolé, en naar fruitcomponent is het zoeken. Strak en streng met nadrukkelijke citruszuren. Uitdrogend in afdronk. Deze wijn is waarschijnlijk in een moeilijke flesfase. Vergeleken met vorig jaar een heel andere wijn geworden.
Nog meer evolutie in de Goldloch GG 2012, waarvan we vorig jaar de 2010 mochten proeven en die top werd bevonden. De 2012 heeft een neus van rijpe en gekonfijte sinaas, firne, nootjes. In aanzet mooi, met rijp geel fruit en rijpe sinaas, maar wordt wat schraal op het midden en valt dan wat weg. Een alcoholopstoot naar de afdronk toe. Klaar en op dronk.
Wgt Dönnhoff dan, en de eerste sterretjes verschijnen in de marge van mijn notitieboekje.
De Felsenberg “Türmchen” GG 2016 geeft me letterlijk kippenvel. De neus is enorm geschakeerd en geeft heel veel te ontdekken. Finesse in mineraliteit, geel fruit, citrus, appel, kruidigheid. Ook in de mond is de wijn speels en complex. Echt een grote wijn.
Dellchen GG 2016 is zoals steeds wat breder en met meer exotisch fruit. Sappige peer en lychee, mango, ananas. Zoveel impressies dat het wat overweldigend en bijna vermoeiend wordt.
Hermannshöhle GG 2016 vertoont de klassieke delicaatheid die deze wijn zo typeert. Bescheiden voorname impressies in de neus en in de mond. Perfect in balans, en in de afdronk komt de klasse en de lengte pas echt te voorschijn. Grote topwijn!
Bij Wgt Emrich-Schönleber krijgen we terug Sponti tonen in de neus. Bij de Frühlingsplätchen GG 2016 overheersen ze alles, waardoor de wijn bijna niet te beoordelen is. In de Halenberg GG 2016 zijn de zwavelindrukken minder uitgesproken. Er komt een rokerige mineraliteit en fijn wit fruit doorheen. In de mond delicaat, fijn, lichtvoetig, met veel materie. Korrelige, mondvullende structuur en een lange afdronk met een fijne zuurstructuur. Grote wijn.
Ik zie dat er een momentje wat minder volk is bij Mats Genheimer, die de stand van Wgt Schäfer-Fröhlich bemant. Snel daarheen om even rustig te kunnen proeven.
Niet onterecht, want Schäfer-Fröhlich heeft in 2016 een grote prestatie neergezet.
Frühlingsplätchen GG 2016 vertoont de klassieke lichte Sponti-neus eigen aan de wijnmaker, maar minder dan enkele jaren geleden. Dat viel me vorig jaar ook al op. Het komt de wijn alleen maar ten goede. Zeste, citrus, kruiden, rokerig mineraal. Leuke neus. Lekker en sappig en open, met prikkelende zuren en fruit in evenwicht. Grootse lange afdronk. Grote wijn.
Stromberg GG 2016 vertoont ook beheerste Sponti geuren. Kruiden, wit pitfruit, kiwi, zeste van pompelmoes. Hooi, vuursteen, hennep. Goede balans, toegankelijk en open. Ziltigheid, sinaaszeste en citrus. Veel reserve in de afdronk: wijn met een mooie toekomst.
Felseneck GG 2016 kon ik ook al eens proeven op de Masterclass Riesling, waar de wijn geselecteerd was door Romana Espensperger MW.
Delicaat wit fruit, citrus, appelschil en kruidigheid in de neus. En mineraliteit natuurlijk. Tikje meer zoet merkbaar, met onderliggend zachtere citruszuren. Veel extract, veel materie, geschakeerd. Pitfruit, boomfruit, kleine rode bessen. Ziltig en mineraal in afdronk. Lang, complex en groot.
We zijn ondertussen een uurtje verder, en de zaal loopt behoorlijk vol. Systematisch proeven is er niet meer bij. Ik beperk – zowel het proeven als het verslag hier – tot de meest opmerkelijke wijnen van die dag.
De centrale zaal waar de wijnmakers uit de Pfalz staan opgesteld is overvol. Even verder staat Rheinhessen. Bij Wittmann weinig drukte.
Wgt Wittmann Aulerde GG 2016 is bescheiden, ik noteer “verlegen” met fijn fruit, groene appeltjes en peertjes, wit fruit. Sappig en prikkelend in aanzet, sinaas, citrus, gele en groene appel, kruiden, mineraal. Delicaat gebalanceerd mondgevoel. Lange afdronk.
Het sterretje in de marge voor de Kirchspiel GG 2016. Ingetogen fijne neus met een delicate kruidigheid onder het witte fruit. Net wat zoet in aanzet, rijpe appel, opgelegde citroen. Het mondgevoel is wat rijper en breder, maar de focus blijft. Grootse, lange afdronk met veel materie.
Morstein GG 2016 is mineraal en heeft een klein beetje Sponti. Gele appel en Conferencepeer. Kleine kruidigheid. Strakker, met minder fruitzoet en meer aciditeit, perfect evenwicht, ziltig, mineraal. Fijne klasseafdronk.
Het gamma van Wittmann typeert zich door de ingetogen stijl, met finesse ten top, en een grote reserve.
Vermeldenswaardige wijnen, ik vergeet er waarschijnlijk, en ik heb niet alles kunnen proeven, zijn nog:
Alles van Wgt Rebholz (Pfalz). Ik zette bij elke wijn sterretjes en uitroeptekens.
Ganz Horn Im Sonnenschein GG 2016 : mirabel, perzik, mineraalkleine groene kruiden, banaan, ananas. Sappig, complex kruidig, veel materie, korrelig. Lange delicate afdronk. Grote wijn.
Kastanienbusch GG 2016 is breder, (nog) meer exotisch met mango en ananas. Ook in de mond exotisch fruit, lychee, ananas. Strakke zuurstructuur onderliggend. Nog veel ruimte om te ontplooien.
Van Kastanienbusch GG krijgen we ook de 2014 te proeven. Perzik, mirabel, fruitgedreven, met wat yoghurt. Rond en sappig, perzik, sinaas, pitfruit. Mooi.
Bij Wagner-Stempel (Rheinhessen) is de Höllberg GG 2016 rijp, met warme impressies en veel exotisch fruit, groen, licht oxidatief, kruidig.
Heerkretz GG 2016 is mineraal ten top, ingetogen en kruidig. Strak, zuurtjes, sappig, stevig, veel extract. Evenwicht en lengte. Grote wijn!
Binnen twee weken komen Mosel (Saar, Ruwer) en Baden aan de beurt. Als alles goed gaat leest u dan hier het verslag daarvan.