Tags

, ,

“Er komen tegenwoordig niet zoveel proefnotities meer op je blog?”.
Die commentaar, of variaties daarop, hoor ik sinds een tijdje. En inderdaad, een wijnblog zonder proefnotities, dat is niet echt een wijnblog.

Daarom: een (waarschijnlijk) maandelijkse rubriek waarin enkele van de geproefde wijnen van de afgelopen maand worden voorgesteld.

Slechts één vermeldenswaardige riesling afgelopen maand.

Het is niet de Dr. Deinhard Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Kabinett trocken 2012 (Pfalz) die volgens mijn kelderlogboek niet meer aanwezig zou mogen zijn maar toch nog in een uithoekje werd ontdekt. De verrassing betrof echter alleen de aanwezigheid van die fles, de inhoud was minder noemenswaardig. De wijn mist diepgang en schakering. Ondanks de klinkende naam is dit een van de basiswijnen uit het gamma van Weingut Dr. Deinhard. En dat is dan weer de naam waaronder de niet-houtgerijpte wijnen van Wgt von Winning op de markt worden gebracht.
Ik dronk onlangs op restaurant de Dr. Deinhard Weisser Burgunder 2015 en die was heerlijk: frisse aciditeit, minerale typiciteit, opwekkend.

Eva Fricke Rheingau Riesling 2010 (Rheingau):
de basiswijn van deze getalenteerde wijnmaakster.
Zeven jaar op de teller (de wijn, niet de wijnmaakster), en wat een beauty is dit geworden. Intense neus van perzik en abrikoos en gekonfijte citrusschil. Finesse, mineraliteit, zeste, citrus, konfijt. Kleine groene kruidigheid en ook wat rood fruit (rode bessen).
Ananas en appel en perzik vormen de fruitstructuur bovenop een zinderende aciditeit. Sappig en romig-zalvend mondgevoel door gebalanceerde structuur. Strak en gefocust, met begin rijpheid.
Een licht oxidatief toetsje draagt bij tot de complexiteit.

Dit zijn waarschijnlijk het soort wijnen waarvan je altijd te weinig blijkt gekocht te hebben. Er rest me nog één fles, ik ga die niet te lang laten liggen. En dan beginnen aan de 2014 en 2015 waar ik ook enkele flessen van heb. Basiswijnen maar ook enkele van Eva Fricke’s Lagenwijnen.

|m|

Lees ook: Proefnotities oktober 2017: Schloss Lieser – Weingut Geil – Merkelbach
Lees ook: Proefnotities november 2017: Wittmann – Dönnhoff
Lees ook: 
Proefnotities december 2017:Cliffhanger – Schäfer-Fröhlich –
von Kesselstatt

Advertenties