Online en interactieve kaarten van wijngaarden.
Ik kende er één, en sinds kort is er de VDP.Weinberg.Online bijgekomen.
Hierover kan je lezen in een vorig artikel.

Er was dus al een map van de wijngaarden van Europa, namelijk Weinlagen-info.de.
Deze kaart is jaren terug begonnen met alle wijngaarden van Duitsland in kaart te brengen, en voorziet per wijngaard in eerder summiere informatie over bodem, hellingsgraad en wijnbouwers. Maar vergeleken bij de VDP map is de informatie eerder beperkt.
Groot voordeel van weinlagen-info.de is dat hier hard gewerkt wordt om ook de wijngaarden in andere landen in kaart te brengen. Zo vind je er een (rudimentair) overzicht van de Belgische wijnbouwgebieden. De Grand Cru’s van Bourgogne zijn echter wel behoorlijk gedetailleerd in beeld gebracht, met vermelding of links naar de wijnmakers.
Weinlagen-info.de biedt momenteel kaarten voor onder andere Argentinië, Australië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nieuw-Zeeland, Portugal, Spanje…


In een reactie op mijn vorige artikel schrijft lezer Geert Liekens me:
“Ter info, voor de Elzas grand cru wijngaarden bestaat iets gelijkaardigs op de website van het CIVA:
http://www.vinsalsace.com/fr/carte/#!/grands-crus/

Fantastische tip, zo blijkt. Waarvoor dank, Geert.
Deze interactieve kaart van de Elzas biedt een waaier aan indrukwekkende mogelijkheden.

De online kaart is beschikbaar als “Vue Aerienne” (satellietbeeld), of als stafkaart gebaseerd op de kaarten van het IGN bij dewelke het detailniveau zich aanpast aan het zoomniveau, en er is een kaart gebaseerd op de OpenStreetMap Open source kaarten.

Je kan aan de linkerkant allerhande zoekfuncties starten: een wijnmaker opzoeken, zoeken op stad of gemeente, én er is een overzicht van alle Grand Cru’s van de Elzas. Dat is nog niet alles: de site geeft ook de mogelijkheid om te zoeken naar bodemtype. Je kan dus alle wijngaarden met granietbodem bekijken, of leembodem, noem maar op.

Om een voorbeeld te geven: ik ging eens kijken naar de waar de Albert Boxler Riesling Grand Cru Sommerberg, een van de sterren van de degustatie onlangs bij Peter, afkomstig is.

Selecteren op “Les Grand Crus” – Sommerberg leert ons dat deze wijngaard in Katzenthal en Niedermorschwihr te vinden is.Klik door op “Découvrir” en je krijgt een gedetailleerde tekst over de cru met info over bodem, hellingsgraad, wat geschiedenis, en een algemene beschrijving van de wijnen die hiervan afkomstig zijn. Jammer genoeg geen vermelding van wijnmakers die hier wijnen produceren.

Die kan je wel opzoeken, natuurlijk. Ik zocht dus naar Albert Boxler, en de kaart toont waar dit domein te vinden is, met weer een mogelijkheid tot dooklikken: “Voir la fiche”. Hier enkel summiere contactgegevens.

Terug naar de kaart: klik links “Cartographie des sols” aan, en je krijgt een transparante laag bovenop met vermelding van de verschillende bodems in de regio. Dit leert dat de Sommerberg in een gebied ligt waar de ondergrond uit “Terrain granitiques et gneissiques” bestaat.

Tenslotte nog vermeldenswaard: de mogelijkheid om een 360° beeld van de streek te bekijken. De juiste modaliteit om hier een bepaalde plaats uit te zoeken is me nog niet duidelijk geworden. Maar het zonovergoten beeld geeft alvast zin om een bezoekje te brengen aan deze wijnstreek.

Een minpuntje, je zal het gemerkt hebben aan alle Franse woorden, is dat(voorlopig?) alles eentalig Frans is. Er zijn andere talen te selecteren, maar die leiden naar de oudere website van Vins d’Alsace, en hier is geen interactieve kaart te ontdekken.

Nog eens de link: http://www.vinsalsace.com/fr/carte/

|m|

Advertenties