Tags

,

Na enkele teasers de afgelopen weken stelde het VDP.Prädikatsweingüter (de nieuwe benaming van het Verband Deutscher Prädikatsweingüter) vandaag op een persconferentie de nieuwe online interactieve kaart van hun Erste en Grosse Lagen voor:
VDP.VINEYARD.ONLINE 
(Duitse versie: VDP.WEINBERG.ONLINE).

Dit project startte na een verzoek van een Amerikaanse journalist, die voor een wijnmagazine een verhaal over de Rheingau wilde maken en vroeg of er kaarten van de wijngaarden beschikbaar waren voor het artikel.
De kaarten bestonden wel, maar waren enkel in gedrukte vorm leverbaar, en dateerden bovendien van 1994. 20 jaar oud, dus. Er moesten dus nieuwe kaarten komen, en als die dan toch moesten gemaakt worden: waarom er dan niet voor zorgen dat ze van overal ter wereld in digitale vorm toegankelijk zouden zijn?
Het idee van de interactieve online kaart was geboren. Dat was vier jaar geleden…

Uit de perstekst selecteren we enkele belangrijke feiten.
De digitale kaart geeft niet alleen de VDP.GROSSE LAGE® en VDP.ERSTE LAGE® weer, maar onderliggend kan de gebruiker alle informatie van de betreffende wijngaard bekijken. Foto’s, bodem, hellingsgraad, hoogte, klimaat kunnen opgevraagd worden, samen met een korte beschrijvende tekst over de geschiedenis en de eigenheid van de site. Daarenboven is het mogelijk om de VDP.Wijnmakers die op deze Lage actief zijn op te vragen. In een eerste fase zijn de regio’s Ahr, Franken, Mosel, Mittelrhein, Nahe, Pfalz, Rheingau en Rheinhessen online gegaan.

VDP.VINEYARD.ONLINE is de eerste stap voor VDP.4.0: de wereld wordt meer en meer digitaal, en ook de wijnbranche ontsnapt hier niet aan.
Met “VDP.Vineyard.Online” wordt momenteel de meest uitgebreide verzameling van wijngaarden in de wereld aangeboden. Het stelt een nieuwe benchmark in beschikbaarheid van informatie en toegankelijkheid betreffende wijnregio’s.“, stelt VDP.Manager Hilke Nagel.

De interactieve map is het resultaat van een vier jaar durend proces. De aflijning van de wijngaarden binnen de regio’s was een complex gegeven waarbij partners Kobeer-Kümmerly & Frey de medewerking verleenden.
Er is een onvoorstelbare hoeveelheid werk gekropen in het beschikbaar stellen van foto’s, teksten, verzamelingen metadata en programmatie.
VDP.Vineyard.Online is een onvergelijkbaar mammoetproces,” zegt Nagel, die een speciale dank richt aan het Duitse Wijn Instituut (German Wine Institute -GWI), die zelf aan een doorgedreven digitalisatie werkt en waarmee nauw samen kon gewerkt worden.

Voor het VDP.Vineyard.Online project werden 771 wijngaarden afgelijnd en gedigitaliseerd. 428 ervan zijn VDP.GROSSE LAGE® en 324 zijn VDP.ERSTE LAGE®. Ongeveer 4600 gegevens van 195 VDP.Wijnmakers werden verzameld. Als alle wijngaarden online staan, zullen er meer dan 2800 foto’s beschikbaar zijn.
Daarenboven werd alle Duitse teksten nog eens in het Engels vertaald.

We keken eens rond op de site, en het is inderdaad indrukwekkend.
Zo zien bijvoorbeeld de gegevens voor de duurste wijngaard ter wereld, de VDP.GROSSE LAGE® Scharzhofberg in Wiltingen (Saar) er uit:

Allereerst kan je via de zoekfunctie op een eenvoudige manier de gewenste wijngaard kiezen.

Door vervolgens op “more >” te klikken kom je op de eerste pagina van de gegevens, en dat zijn telkens enkele foto’s van de wijngaard. Typisch zijn er zo’n 4 of 5 foto’s gepubliceerd.
Klik nogmaals op “more >” en er verschijnt een uitgebreide beschrijvende tekst van de wijngaard, met vermelding van de wijnmakers die hier aan het werk zijn.

Tenslotte, in de rubriek “Facts”, wordt een overzichtje gegeven van de boden, hellingsgraad, aanplant, en info over het heersende klimaat.

Al bij al erg waardevolle info, onmiddellijk binnen handbereik.
Deze site hoort in de “Bookmarks” van elke Riesling- of wijnliefhebber.
En ik weet weer waar ik me de volgende dagen mee kan bezig houden…

www.vdp.de

Advertentie