Tags

, , ,

“Er komen tegenwoordig niet zoveel proefnotities meer op je blog?”.
Die commentaar, of variaties daarop, hoor ik sinds een tijdje. En inderdaad, een wijnblog zonder proefnotities, dat is niet echt een wijnblog.

Daarom: een (waarschijnlijk) maandelijkse rubriek waarin enkele van de geproefde wijnen van de afgelopen maand worden voorgesteld.

December was ook een rustige maand wat geproefde rieslingwijnen betreft.

We hadden witte wijn nodig voor in een stoofgerecht, en er stond iets in aanbieding bij AH, en het was riesling, uit de Moezel dan nog, dus we dachten: waarom niet..
Wel, ik kan kort zijn over deze Cliffhanger Mosel 2015: zelden zo een oninteressante wijn geproefd. Onbestemde neus met onzuivere tonen van natte dweil, sinaas en citroen zoals in Aquarius sportdrank. De wijn begint met zoet, eerder ongedefinieerd fruit; de zuren zijn niet geïntegreerd maar ze storen ook niet. Maar dan komen de bitters en die zijn zo prominent en klevend in de mond dat een vuil mondgevoel achterblijft.
We hebben zelfs getwijfeld of dit wel voor de stoofschotel kon gebruikt worden.
Pure minerality from rocky vineyards“, staat op het etiket. Jammer genoeg niet in de fles.

Wgt Schäfer-Fröhlich Vulkangestein 2011 (Nahe)
is gelukkig van een ander niveau, en wat voor een.
Een beetje twijfel toch onmiddellijk na openen: de wijn bevindt zich dan in een stevige pétrolé-fase. Zelfs in de mond kan je hier niet naast. Enkele uren later trekt dit wat weg.
De volgende dag is de pétrolétoets helemaal verdwenen, en komt de klasse van Schäfer-Fröhlich weer helemaal te voorschijn: citroen, limoen en sinaasappel in de neus, groene appel en peer, perzik en pitfruit, fijne groene kruiden. Onder dit alles een fijne en koele minerale toets. Heel zuiver en heel precies fruit.
In aanzet heel mooi fruit, met sinaas, appeltjes, en perzik. De balans is nagenoeg perfect door een klein tikje fruitzoet onder de citrus-aciditeit en door de hoge mate van extract in de wijn. Een stevige mondgevoel, met op het einde wat romigheid. In afdronk perzikpit, klein pompelmoesbittertje, goede lengte.
Heerlijke wijn nu.
Deze wijn is nu echt op zijn hoogtepunt: een toegenomen complexiteit zonder verlies aan fruitcomponent.

Nog een hoogtepuntje deze maand was de VDP.Gutswein van Wgt Reichsgraf von Kesselstatt Schloss Marienlay 2016 (Ruwer). Belachelijk veel kwaliteit voor belachelijk weinig geld (op domein):
Intense neus van rabarber(taartje), citrusfruit, exotische vruchten, mineraliteit, fijne kruiden, zeste. Heel erg mooi met veel laagjes.
Sappig en fris met veel materie al van bij aanzet. Citrus en appel, fijn fruitzoet om tegenspel te bieden aan de zachte maar zuivere zuurstructuur. Evenwichtig, fijn, lekker. Naar het einde toe een romiger mondgevoel. Goede lengte in afdronk met romigheid en zacht bittertje.
Heerlijke wijn nu. Zuiverheid en precisie. En erg “2016”: fruitgedreven, open en heel toegankelijk van in de jeugd. Geen nood om dit lang te bewaren, dit drinkt nu heerlijk weg.

|m|

Lees ook: Proefnotities oktober 2017: Schloss Lieser – Weingut Geil – Merkelbach
Lees ook: Proefnotities november 2017: Wittmann – Dönnhoff

Advertenties