Tags

, , , ,

Vorig jaar vierden we omstreeks deze tijd het vijfjarig bestaan met een grote degustatie “Riesling wereldwijd” (lees terug hier, hier en hier…).
We zijn ondertussen een jaar verder, dus staat de jaarteller al op zes.
Tijd voor een nieuwe degustatie met wijnen van de mooiste druif ter wereld…
Dit jaar geen themadegustatie, maar een selectie van rieslingwijnen uit mijn kelder die ofwel een ontdekking waren voor mij, ofwel stilaan op dronk komen, of waar ik zelf gewoon benieuwd naar ben omdat ik ze zelf nog nooit gedronken heb.
Negen proevers, enkele oude en ook een paar nieuwe Vrienden van de Riesling schoven aan op 5 november.

Proefnotities zijn van Peter, Carl en van mijzelf (Marc).

Lees ook: 6 jaar bloggen: de degustatie (deel 1)

Afsluiten doen we met een reeks wijnen met restzoet. Eerst in de categorie feinherb en Kabinett.
12- Weingut Melsheimer Reiler Mullay-Hofberg Kabinett feinherb 2011 (Mosel)
Carl: Karton, honing, rijp steenfruit, mineraliteit onderliggend, eerder strakke aanzet, weinig zoet merkbaar, feinherb qua stijl, blauwe bes, ietwat zuren, licht bittertje, eerder simpel, te herproeven 84
Peter: petrolétoets, veel mineraliteit. Rijp steenfruit, zwarte bes.
Stevige zuren, tanineus.
Niet echt geweldig, te jong of gewoon niet goed?

85 ptn
Marc: Goudgele kleur. 
karamel, bio, petroleum. Mist primair fruit. Stro, rode en zwarte bessen, natte stenen. Nerveus, breed.
Wel fris nog in aanzet, met citruszeste, strakke zuren en tanninegevoel. Geen wow-gevoel bij deze wijn. 

13- Weingut Zilliken Rausch Kabinett 2011 (Saar)
Ook hier een verslag van een bezoek ter plaatse (Lees terug hier, hier en hier…), waar deze wijn werd gekocht.
Carl: Grassig, kruidig, kervel, citrus gekonfijt, fijne citrus in de mond, fijne zuren, sappig, het herbale komt wat terug op de afdronk, chocolade, zwarte bes, 90
Peter: weinig evolutie, licht kruidig, grassig, groene kruiden. 
Discrete citrustoets maar dan gekonfijt. Geen kampioen in expressie. 
Aafdronk: heel frisse zuren, citrus , opnieuw zwarte bes. Sappig en speels.
Laat dit nog enkele jaren liggen.
89 ptn
Marc: Licht strogeel.
Intense neus, wat pétrolé, groen en grassig, kruidigheid.
Aanzet met frisse zoete citrus, sap, licht exotisch. Dartel fijnfruitig met veel precisie. Dens, relief en spanning in de mond.
Lange afdronk met een fijne kruidigheid.

14- Weingut Peter Lauer Stirn 2012 (Saar)
Ook hier een verslag van een bezoek ter plaatse als u het nog niet beu bent… (Lees terug hier, hier en hier…).
Stirn is een perceeltje op de Ayler Kupp (VDP.Grosse Lage), en krijgt het symbooltje “F” op het etiket, wat staat voor feinherb.
Carl: Gerookt, vuursteen, mineraal, rijpe citrus, pikant in de aanzet, vollere stijl, licht bittertje, zoetzuur, meer evolutie, 90
Marc: Licht goudgeel.
Mineraal rokerig, lichte oxidatieve toets, complex en fijn. Zeer mooie neus die blijft boeien. Ingelegde citrus, wat rozijntjes.
Lichtvoetig op de tong, met een evenwichtige, geïntegreerde balans, reliëf en spanning. Veel finesse en veel impressies. Er gebeurt van alles hier. 
Heel goede wijn… Bijna op dronk, maar zal nog een mooie evolutie kunnen ondergaan.
Peter: 
heldere kleur, weinig evolutie. 
Heel veel mineraliteit, rokerig, fumé. Rijper fruit, gekonfijte citrus, pompelmoes. Veel zoet en aciditeit, heel veel spanning.
Heel complex, kan nog eindje mee. 
90 ptn

Tenslotte twee Ausleses, want ik merk op het laatste moment dat ik door strenge selectie alle Spätleses uit de proeflijst heb geschrapt.

15- Merkelbach Kinheimer Rosenberg Auslese 2010 (Mosel).
Op bezoek geweest… Lezen hier en hier.
Marc: Licht goudgeel. 
Wat onzuivere, evolutieve neus. Botrytis getypeert, met honing en nootjes.
Rijp en rijk fruit, citrus, rijpe perzik, ananas, tropische vruchten. Iets lactisch en wat eendimensioneel, mist verfijning. 
Ook in afdronk wat rechtlijnig.
Op het etiket lezen we 12% Alc. Waarschijnlijk een drukfout, want een Auslese uit 2010 met zoveel alcohol?
Carl: Sinaasappel, gekonfijt fruit, rozijnen, ananas in de mond, momenteel wat monolitisch, mist nu wat diepte, wel lekker! 87
Peter: strogeel. Botrytistoets, gekonfijte citrus, ananas à gogo. 
Mooie zuren, Heel veel concentratie, maar unidimensioneel.
Is auslese maar ik vind het niet gelaagd of hypercomplex.
86 ptn

16- Weingut Eugen Müller Kirchenstuck Cyriakus Auslese 2011 (Pfalz)
Uit  de Kirchenstück wijngaard in Forst, een van de beste wijngaarden van de Pfalz, en hier dan het filetstuk van, nabij het Cyriakusbeeld.
Marc: Stralend strogeel.
Mineraal, Botrytis, gele pruimen, gedroogd fruit, honing.
Sappig en afgerond, lekker, met mooie zoetheid en onderliggend een fijne aciditeit. Goede balans, waardoor het zoete niet zo opvalt.
Fijne afdronk, honing en fijn rijp fruit. Mooie wijn.
Carl: Gebrand, speculaas, rokerig, zwarte bes, pruim, zuren zitten wat op de achtergrond, zoete component komt wat meer naar voor, botrytis, wijn mist wat diepgang maar is meer een auslese dan de vorige 88
Peter: cassis, pruimen.
Mooie zoete impressies die ondersteund worden door aciditeit en niet tegenovergesteld.
Lekkere uitgebalanceerde wijn zonder meer.
87 punten

Gedurende de namiddag en avond ontspinnen zich, u weet wellicht hoe dat gaat, enkele interessante gesprekken.
Zo oppert Steven dat het begrip Grosses Gewächs in deze tijd van globale opwarming misschien wat achterhaald geraakt. De beste wijngaarden, Erste Lagen, Grosse Lagen, zijn meestal de warmere wijngaarden. Vroeger konden de druiven daar tot rijpheid komen, in tegenstelling tot de koudere gebieden waar geen optimale rijping werd bekomen. Maar vermits de temperatuur wereldwijd toeneemt, kan de rieslingdruif bijna overal goed rijpen. Meer zelfs: in vele regio’s valt de oogst elk jaar vroeger en vroeger, om overrijpheid en gebrek aan zuur te vermijden. We zien ook dat de traditionele Kabinettwijnen moeilijk te produceren worden: de druiven hebben gewoonweg teveel suikers voor deze traditionele lichte stijl van wijnen.

Het reeksje GG’s deed dan weer de vraag rijzen of de algemeen voorgestelde flesrijping van de grand cru’s niet beter wat bijgesteld wordt.
Flick Nonnberg GG 2012: “Denk niet dat dit veel groeipotentieel heeft, niet wachten om te drinken.”.
Von Winning Ungeheur 2011: “wat vlakke indruk”.
Toni Jost Hahn GG 2011: “Ik zou hem nu drinken en niet laten liggen.”

Nochtans zou een GG pas moeten pieken vanaf het achtste jaar na de oogst, toch?
Het kan zijn dat mijn selectie (het waren “nog betaalbare GG’s”) daar iets te maken heeft, feit is dat weinig van deze wijnen nog mooie fruitinhoud vertoonde.
De Toni Jost Hahn GG 2011 en de Kerpen Domprobst GG 2009 (!) waren de uitzondering. Opvallend ook de hoge waardering voor de Leitz Berg Rottland GG 2015. Maar zou die niet de opmerking “…veel te jong…” moeten meegekregen hebben?
Mijn besluit alvast, omdat ik graag een mooie fruitcomponent in rieslingwijn heb: niet té lang wachten met grote wijnen. 

Uit de commentaren en met zowat algemene consensus: de top 5:
Weingut Leitz Berg Rottland GG 2015: grote wijn. Stefaan spreek van “bij het beste dat ik in Riesling al had”.
Weingut Emrich-Schönleber Frühtau 2015: dit is nog heel jong, en gaat uitgroeien tot een grote wijn in zijn klasse.
Weingut Jakob Schneider Hermannshöhle MAGNUS 2014: Hermannshöhle is de meest gerenommeerde wijngaard in de Nahe. Naast Dönnhoff maakt ook Jakob Schneider hier een mooie wijn van, op GG niveau.
Weingut Kerpen Graacher Domprobst GG 2009: gerijpt, maar helemaal nog niet versleten. 
Weingut Peter Lauer Stirn 2012: de Mosel, en meer specifiek de vallei van de Saar, blinkt uit in wijnen met een tikje restzoet. Deze feinherb van een van de beste wijnmakers van de Saar bewijst dat.

Reageer op dit artikel door een commentaar te geven (klik bovenaan “een reactie plaatsen”), of mail me (VvdR(@)skynet.be). Interessante inbreng levert misschien een vervolgartikeltje op…

Dank aan alle proevers, oude getrouwen en nieuw rond de tafel, voor de gezellige sfeer en de warme, positieve inbreng.

Lees ook: 6 jaar bloggen: de degustatie (deel 1)

Advertenties