“Er komen tegenwoordig niet zoveel proefnotities meer op je blog?”.
Die commentaar, of variaties daarop, hoor ik sinds een tijdje. En inderdaad, een wijnblog zonder proefnotities, dat is niet echt een wijnblog.

Daarom vanaf nu: een (waarschijnlijk) maandelijkse rubriek waarin enkele van de geproefde wijnen van de afgelopen weken worden voorgesteld.

Schloss Lieser SL Riesling trocken 2013 (Mosel)
Thomas Haag, wijnmaker van Schloss Lieser, is voor mij een van de grote talenten van de Moezel. In zijn strakke, minerale stijl heb ik van dit wijngoed nog niet veel slecht geproefd. Tenzij misschien de feinherb Riesling SL 2014 die we deze zomer dronken, maar dat kan ook gelegen hebben aan het feit dat we in de tropische zomerhitte de wijn niet voldoende gekoeld kregen op de camping. Dit terzijde.
De instap droge VDP.Gutswein Schloss Lieser SL Riesling trocken is prijskwaliteit een topper. Niet altijd verkrijgbaar (Langbeen), want veel wordt aan horeca verkocht. Je kan deze wijn dan ook dikwijls terugvinden op de wijnkaarten in Antwerpse restaurants en waarschijnlijk ook daarbuiten.
De 2013 vertoont eerst een typische leisteenneus met citrus en boomfruit. Mosel ten voeten uit. Fris en evenwichtig, met goede materie, misschien een beetje kort in afdronk, maar wel met grote zuiverheid.
Wie deze wijn nog in de kelder of wijnkast heeft: best niet te lang meer wachten, want op de derde dag wordt alles wat ronder, minder focus, met meer perzik en geel pitfruit, en de mineraliteit wordt kalkachtiger. Opdrinken dus, deze mooie doordrinkriesling.

Van een ander kaliber is verrassend genoeg de Wgt Geil Bechtheimer S 2014 Trocken (Rheinhessen).
In nagenoeg dezelfde prijsklasse als de vorige wijn speelt deze toch een niveautje hoger.
Deze wijn behoort tot het middengamma van wijnmaker Johannes Geil. De “S” staat voor Riesling Spätlese trocken, en wordt geklasseerd als Ortswein (het bedrijf behoort niet tot het VDP).
Medium intens maar erg fijne en complexe neus. Floraal, kruidig, pepertje, peer, kweepeer. Sappig en lekker in aanzet, met veel materie en impressies. Frisse citrus en gele appel, witte perzik, mirabel,… Medium afdronk met wat bittertjes. Mooie wijn.
Dit was mijn laatste fles van deze wijn en daar heb ik toch een beetje spijt van. Gekocht bij Vinikus en Lazarus.

Alfred Merkelbach Ürziger Würzgarten Spätlese Fuder 10 2013 (Mosel)
Pfff, platjes… Het eerste glas van deze zoete wijn maakt geen indruk. Dop op de fles, terug in de koelkast. Volgende dag klein bodempje ingeschonken: zelfde verhaal. Even tijd gunnen… En dan, na een week vertoeven tussen de sla, charcuterie en zuivelproducten: wauw…
Licht citroengeel met groene tint. Intense neus van gedroogde citrus, mandarijn, boenwas, groene currykruiden, zeste, wierook, cashew. Subtiel evenwicht in de mond, met ananas, citrus en exotisch fruit bovenop een gelaagde structuur met fijne aciditeit. Marsepein op het einde. Zoetheid is niet overweldigend, eerder subtiel ondersteunend. Lange afdronk vol exotisch fruit en kruiden. Heerlijke wijn.
We bezochten deze oude wijnmakers al in 2012 en misschien waren we toen wel de ontdekkers van dit nu alom geroemde wijngoed. Het is pas in oktober 2013 dat Mosel Fine Wines summier aandacht besteedt aan deze wijnmakers, om daarna jaar na jaar met meer lof over hun wijnen te schrijven.
Jammer genoeg laat de leeftijd zich voelen bij de broertjes Merkelbach, ze zijn hun activiteiten aan het afbouwen.
Wie nog flessen in bezit heeft mag ze koesteren: er is nog geen haast bij.

|m|

Advertenties