Tags

, , , , ,

Wine accompanies human civilisation since there ìs human civilisation…
Aan het woord is Dr. Dirk Richter, wijnmaker en eigenaar van het Weingut Max Ferd. Richter, in een interessant interview dat op YouTube te vinden is.

Weingut Max Ferd. Richter is een van de oudste wijnbedrijven in de Mosel en in heel Duitsland.
De eerste wijngaarden (in Brauneberg) werden al aangekocht in 1643, maar in 1680 werd door de familie Richter eerst een wijnexportbedrijf opgericht. Vanaf 1770 werd meer geïnvesteerd in verdere aankoop van wijngaarden, en werd ook de eerste eigen wijn geproduceerd. In die tijd werd ook het huidige wijngoed gebouwd in oude, grijze natuursteen, in Mülheim an der Mosel. In 1880 bouwt Max Ferd. Richter de wijnkelder, tot nog toe een van de grootste foederkelders van de Moezelstreek.

Momenteel bezit het wijngoed 20 ha, gelegen in enkele van de allerbeste wijngaarden van de regio: Erdener Treppchen, Wehlener Sonnenuhr, Graacher Domprobst, Graacher Himmelreich, Brauneberger Juffer und Juffer-Sonnenuhr. Dicht bij het wijngoed liggen de Mülheimer Sonnenlay en de monopol-wijngaarden Helenenkloster en Veldenzer Elisenberg.
Dr. Dirk M.F. Richter staat aan de leiding van het bedrijf, en wordt sinds 2012 bijgestaan door zijn zoon Constantin Max Ferd. Richter, die daarmee de tiende generatie wijnmakers binnen de familie vertegenwoordigt.

Alles wijst er op dat wijnmaken hierop heel tradionele manier gebeurt. “Max Ferdinand Richter is inderdaad een traditiebedrijf“, zegt Constantin in een artikel van zeit.de, “Bij ons gaan veranderingen maar heel, heel langzaam“. De vatenkelder van 1880 wordt nog steeds gebruikt, de oude foeders vormen de basis van het wijnmaken hier. “Voor ons zijn die vaten meer dan een reservoir, ze zijn een werktuig, waarmee we het karakter van de wijngaarden individueel tot uitdrukking willen brengen“, verklaart Constantin. Er wordt ook consequent gewerkt met natuurlijke gisten, en in de wijngaard zijn kunstmatige meststoffen en insecticiden uit den boze.
Het traditionele van het wijngoed vertaalt zich ook in de etiketten: die zijn in de laatste 100 jaar nauwelijks veranderd. Zeit.de noemt de Richters “Traditionsjunkies“…

Weingut Max Ferd. Richter is sinds kort nieuw in het gamma bij Van Eccelpoel in Herentals. Deze wijnhandel is stilaan een mooi gamma Duitse wijnhuizen aan het binnenhalen. Enkele wijnen van Von Hövel en Fritz Haag zijn beschikbaar, en vorig jaar konden ze A.J. Adam (Mosel) aan het portfolio toevoegen. Heel recent dus ook M.F. Richter.

Proeven in de kelder bij Van Eccelpoel is steeds een belevenis voor een wijnliefhebber. Er staan altijd zo’n 60 flessen open, en sommelier Koen Michiels kan bij elke fles een eigen verhaal vertellen. Je weet hier wanneer je binnen gaat, maar nooit wanneer je terug buiten zal komen. Heerlijk.

Koen liet me de drie wijnen van Wgt Max Ferd. Richter proeven die door Van Eccelpoel uit het ruime gamma van de wijnmaker werden geselecteerd.

Max Ferd. Richter Riesling Classic 2016
Een van de drie “Estate Wines” of Gutsweine van het domein. In tegenstelling tot de Richter Estate Riesling, die van jonge druiven gemaakt is, is deze wijn afkomstig van stokken van rond de 40 jaar oud, uit de verschillende wijngaarden van het bedrijf.
Intense neus van gele appel en perzik, met onderliggende een typische Mosel-mineraliteit. Sappig en ronduit lekker verfrissend, door de goede maar stevige aciditeit. Geel fruit, citrus, agrum en een klein bittertje in de vrij lange afdronk. Heel mooi, ontstijgt het niveau “basiswijn”.


Max Ferd. Richter Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese trocken 2015
Textbook of dry Mosel elegance” lezen we bij Mosel Fine Wines. In The Wine Advocate #230 – April 2017 schrijft Stephan Reinhardt: “The 2015 Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese Trocken is very clear, deep, elegant and smoky/complex on the nose, with very fine ripe Riesling and “JSU” flavors. Fruit-intense, very mineral and finessed, this is a very complex and lingering salty dry Riesling with very good grip and a powerful, very persistent finish. The 2015 should be aged for 10 years but will go for up to 20. (92+ points)”
Intens geurend naar appel, peer, perzik, met natte stenen en wat groene kruiden.
Mondvullend, salien, met rinse appel, citrus en pompelmoes, mineraal, prikkelende kruidigheid. Lange talmende afdronk met veel materie en veel reserve. Heel mooie wijn!

Max Ferd. Richter Wehlener Sonnenuhr Riesling trocken “Uralte Wurzelechte Reben” 2015
Stephan Reinhardt van The Wine Advocate (Robert Parker) is enthousiast: “From vines planted in 1890, the 2015 Wehlener Sonnenuhr Riesling Trocken Uralte Wurzelechte Reben is deep and very fine on the nose, with perfectly ripe and intense fruit, highly delicate slate aromas and a bit of flint stone. Silky, round and highly finessed on the palate, this is a very elegant, pure and intense Riesling with a long and juicy, mouthwateringly salty, stimulating finish with fine grip. (93 points)”
Aanvankelijk overheersten in deze wijn de bitters, maar na een paar dagen versmelt alles en wordt dit een waar genot in het glas.
Complexe neus, met rijp en exotisch fruit, passievrucht, citrus, zeste, abrikoos, en minerale koelheid. Veel extract en smaakimpressies, romig mondgevoel met rijke fruitindrukken, finesse en balans. Lange afdronk, met citruszeste en tropisch fruit. De bittertjes blijven op het einde, maar zijn niet meer tegenstribbelend. Grote wijn, om een paar jaar weg te leggen.

|m|

Advertentie