Tags

, , , ,

Dankzij een very-last-minute uitnodiging van Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse wijn kon ik deelnemen aan de 4de editie van “Riesling, Pinot & Co.” op 25 september.
Ik was daarenboven verheugd dat ik ook een plaatsje kreeg om aan de Masterclasses over Duitse wijn deel te nemen.
Ik schoof dus mee aan aan de proeftafel in het Van der Valk Hotel Brussels Airport voor twee presentaties die Romana Echensperger MW zou geven.

De charmante Romana presenteerde twee Masterclasses.
In “The next big thing, trends in Germany” gaf ze een overzicht van een aantal facetten van de wijnwereld in Duitsland die voorlopig nog onder de radar blijven, maar het ontdekken waard zijn. Lees hierover in een vorig artikel op deze blog.

De tweede Masterclass heeft als titel “One Grape – Thousand possibilities“, en gaat over – hoera !! – Riesling…
Heb jij dat nog wel nodig, een Masterclass?“, vraagt een van mijn wijnvrienden. Wel ja, ik vond het heel interessant, en wat meer is: Romana Echensperger MW had spectaculair goede proefwijnen geselecteerd.

De presentatie over riesling handelde over verschillende facetten van de druif en het wijnmaken.

In Riesling as grape variety belicht Romana de druif wereldwijd. Ik leer dat de meeste Riesling nog steeds in Duitsland aangeplant staat, ongeveer 23.500 ha, gevolgde door de USA met minder dan 7.500 ha. In totaal zou er wereldwijd zo’n 53.700 ha riesling te vinden zijn.
Riesling is een echte cool climate druif. Nochtans zijn er ook warme streken waar riesling optimaal gedijt. Okanagan Valley (Canada), Yakima Valley (Washington USA), Adelaide Hills en Clare Valley (Australië) zijn de warmste regio’s, maar kenmerken zich door een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. In Yakima Valley bedraagt dat verschil 20°C, tegenover in Duitsland, waar men ongeveer 8 tot 12°C diurnaal verschil optekent.

© Prof. Dr. Ulrich Fischer

Terroir and its indirect influences on the taste profile handelt over de veelbeladen term “Terroir”. De invloed van waterhuishouding, voedingsbestanddelen, warmteopslag en weerkaatsing, en stikstofgehalte op druiven en wijn is ondertussen meer dan bekend. Ik was verrast te vernemen dat er invloed is aangetoond van de kleur van de bodem op het smaakprofiel van een wijn. Na even Googlen vond ik de uitgebreide studie van Prof. Dr. Ulrich Fischer die mevrouw Echensperger hiervoor gebruikt. Prof. Fischer vergeleek wijnen van twee verschillende terroirs die geografisch dicht bij elkaar lagen, Deidesheimer Kieselberg en Forster Pechstein (Pfalz) met wijnen van nagenoeg dezelfde ondergrond (Rotliegend) maar afkomstig van wijngaarden die 150 km van elkaar gelegen zijn (Ürziger Würzgarten en Birkweiler Kastanienbusch).
De wijnen met dezelfde kleur bodem vertoonden een opvallende gelijkenis in geur- en smaakprofiel, in tegenstelling tot de wijnen uit elkaars buurt, maar van verschillende bodems.

In Flight 1 krijgen we te proeven:
Weingut Braunewell Essenheimer “Kalkstein” Riesling trocken  2016 (Rheinhessen): een frisse jonge wijn met goede balans en geïntegreerde aciditeit, met wat groene kruiden naar de afdronk toe.
Weingut am Nil Kallstadter Saumagen Riesling trocken 2015 (Pfalz) is wat breder en minder gefocust, met gedroogd en exotisch fruit zowel in de neus als in de mond. Saumagen is een van de warmere wijngaarden in de Pfalz.
Weingut Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling GG 2016 (Nahe). Inderdaad, Felseneck 2016 van S-F… In zijn prille jeugd, dus reductief, Sponti, met doordringende mineraliteit. Krachtig en zuiver in aanzet, veel extract met enorme precisie en finesse. Getuigt van groot potentieel, ook door de lange afdronk. Heel grote wijn van een van de beste wijnmakers van Duitsland.

In Postmodern winemaking & Riesling pleit Romana Echensperger voor meer inventievere manieren van wijnmaken. Door technologissche ontwikkelingen is de gemiddelde kwaliteit van de (riesling)wijnen erg gestegen, maar het gevaar van vervlakking is alomtegenwoordig. “Groomed tedium“: de verzorgde verveling slaat toe.
Nochtans is riesling, door de hoge aciditeit, erg microbieel stabiel, dus kunnen wijnmakers zich wel wat risico veroorloven, zegt Romana. Maceratie, spontane vergisting, houtgebruik, rijping op droesem, meer of minder sulfiet…: het zijn allemaal technieken waarmee de wijnmaker zijn wijnen meer “edgy” kan maken, er mag en moet hier en daar en hoek af zijn.
We proeven in Flight 2 drie wijnen die een specifieke opvoeding kregen.
Weingut Peter Jakob Kühn Hallgartener Hendelberg Riesling trocken 2015 (Rheingau), een VDP.Erste Lage met lang verblijf op droesem. Nog gesloten, gistig, wax en zeste van citrus. Stevige aciditeit in aanzet, later goede balans als de fruitigheid doorkomt. Heel lange afdronk. Grote wijn.
Weingut Battenfeld-Spanier Frauenberg Riesling GG 2014 (Rheinhessen) kreeg spontaanvergisting en een opvoeding op grote foeders. Rondere stijl, rijp en exotisch, wat honing. Zachtere zuurstructuur.
Weingut von Winning Riesling trocken “U500” 2013 (Pfalz). Een perceel van de Ungeheuer wijngaard, opgevoed op eiken vaten van 500 liter, en 18 maanden sur lie, met amper 1 gram restsuiker.
Vanille en rijp fruit, boeiende exotische neus. Sappig, breed en complex. Hout zit versmolten, mooi evenwicht. Veel reserve in de afdronk, hier is de houtinvloed wat meer merkbaar.

Vintage & Age gaat onder meer over de petroleumtoets (Petrol notes of Goût de pétrole) bij rijpere rieslings. Daarover schreven we op deze blog al een tijdje geleden, hier en hier te lezen…
De invloed van het oogstjaar op wijnen in een koel continentaal klimaat wordt ook aangehaald. Wat riesling betreft kan die invloed tot uitdrukking komen in de rijpheid, fruitexpressie, zuurtegraad en alcoholgehalte van de wijn, en in het optreden en gebruiken van Botrytis.
In Flight 3 proeven een kleine verticale van Weingut Wagner Stempel (Rheinhessen).

Weingut Wagner Stempel Heerkretz GG 2015: nog gesloten, mineraal rokerig in de neus, sappig, fijn en salien op de tong, stevig met een grote toekomst. Mooie wijn!
Weingut Wagner Stempel Heerkretz GG 2011 heeft pétrolé wat het proeven moeilijk maakt. In de zaal zitten liefhebbers van deze stijl, voor mij momenteel niet aangenaam.
Weingut Wagner Stempel Heerkretz GG 2007 is gerijpt met gedroogd fruit, kruiden, complexiteit. Romig in de mond, alles zit goed in mekaar, evenwicht, met zelfs nog reserve in de afdronk. Heerlijk.

The “Prädikate” and Botrytis noble rot oftewel The magic of sweetness gaat vooral over de invloed van Botrytis cinerea op de riesling. De zinvolle manier om de Prädikaten te gebruiken voor zoete wijn moet voor het publiek verduidelijking brengen: Kabinett zou geen Botrytis mogen hebben, een Spätlese niet of een heel klein percentage, Auslese zou wat meer Botrytis mogen krijgen en Beeren- en Trockenbeerenauslese zouden volledig moeten gebotrytiseerd zijn. Eiswein daarentegen zou zo weinig mogelijk edelrot moeten gezien hebben.

In de laatste Flight drie mooie wijnen met restzoet.
Weingut Ansgar Clüsserath Trittenheimer Apotheke Riesling Kabinett 2016 (Mosel) heeft nog wat reductieve indruk, saffraan, rokerig, finesse en precisie, met zuivere aciditeit en goede balans. Heerlijk lange afdronk.
Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken Saarburger Rausch Riesling Spätlese 2015 (Saar) heeft munt, ananas, perziktaart, en is sappig, lekker en lang met mooie fijne balans en een rijpe afdronk. Grote wijn.
Weingut Landgraf Saulheimer Hölle Riesling Auslese 2015 (Rheinhessen): rozijntjes, Botrytis, ananas, mango, tropisch fruit. Rijp fruit in de mond met onderliggend fraaie aciditeit. Fijnfruitige frisse afdronk. Mooie Auslese.

Hartelijk dank aan Alain Jacobs van het Duitse Wijninstituut voor de uitnodiging en het plaatsje op de Masterclass, en aan Romana Echensperger MW voor de leerrijke Masterclass en bijbehorende degustatie en de fijne gesprekjes bij het onthaal en tijdens de lunch.

Lees ook: Riesling, Pinot & Co. 2017: Masterclass “The next big thing, trends in Germany”

|m|

Advertenties