Tags

, , , ,

Dankzij een very-last-minute uitnodiging van Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse wijn kon ik deelnemen aan de 4de editie van “Riesling, Pinot & Co.” op 25 september.
Dit wijnevenement geeft de mogelijkheid aan wijnproducenten uit verschillende Duitse wijnbouwgebieden en importeurs van Duitse wijn in België om hun wijnen voor te stellen aan een professioneel publiek.
Ik was daarenboven verheugd dat ik ook een plaatsje kreeg om aan de Masterclasses over Duitse wijn deel te nemen.
Ik schoof dus mee aan aan de proeftafel in het Van der Valk Hotel Brussels Airport voor de presentaties die Romana Echensperger MW zou geven.
Kleine waarschuwing vooraf: dit artikel gaat niet zo heel veel over riesling…Romana Echensperger is een van de acht Masters of Wine in Duitsland (België telt er drie).
Ze werkte gedurende 12 jaar als sommelier in enkele van de grootste (drie-)sterrenrestaurants van Duitsland en Europa en werd tot beste sommelier verkozen. In 2015 behaalde ze de titel van Master of Wine. Momenteel is ze verbonden aan het Deutsche Wein Institut waarvoor ze voordrachten en events verzorgt. Daarnaast is ze wijnjournalist en ze schrijft columns en een blog.

De charmante Romana presenteerde twee Masterclasses.
In “The next big thing, trends in Germany” geeft ze een overzicht van een aantal facetten van de wijnwereld in Duitsland die voorlopig nog onder de radar blijven, maar het ontdekken waard zijn.

  • Allereerst kwam Sekt aan bod, de Duitse schuimwijn. Duitsland is de derde producent van schuimwijn wereldwijd, na Frankrijk (met vooral Champagne) en Italië (voornamelijk Prosecco). De Duitsers zelf zijn grote afnemers: gemiddeld worden per jaar en per inwoner van het land 5 flessen schuimwijn gedronken.
   Bijna de helft van de Sekt wordt gemaakt van Riesling. De grote uitdaging voor Duitse Sekt is de kwaliteit en de prijs. Grote producenten die produceren aan lage prijs (Henkell trocken…) dragen niet bij tot de goede reputatie. Winzersekt daarentegen wordt streng gereglementeerd, en deze schuimwijn kan van hoge kwaliteit zijn.
   We proeven drie schuimwijnen, die totaal verschillend in stijl en karakter zijn.
   Weingutt Geil Riesling Sekt Brut (Rheinhessen) wordt als basisschuimwijn voorgesteld, maar overstijgt door de kwaliteit in het glas ruimschoots deze kwalificatie. 12 maanden op droesem, dosage van 5 g/l. Fijne vineuse neus, lichte structuur met goede aciditeit, sappig, fris.
   De 2012 Riesling Sekt Brut “50” (Frank John, Hirschhorner Weinkontor, Pfalz) is een geëlaboreerde schuimwijn: 50 maanden sur lattes, amper 2 gram dosage. Oxidatieve stijl, dit is een maaltijdwijn, voor de liefhebber.
   De Pinot Sekt Marie Luise van Raumland (Rheinhessen) is een Blanc de Noir, van Pinot Noir of Spätburgunder dus. 4 gram dosage. Fijn, zacht, prachtig als aperitiefwijn.
  • Silvaner krijgt ook aandacht. Vanzelfspekend, bijna, vermits Romana Echensperger MW uit Bayern afkomstig is, en zowat met Silvaner is opgegroeid. Ook het eindwerk dat ze voor haar Master of Wine-studie maakte ging over Silvaner.

   © Deutscheweine.de

   We leren dat de aanplant van deze druif in Duitsland sinds de jaren 1960 drastisch is gedaald. Enkel in regio Franken is er de laatste jaren een lichte stijging. Nochtans blijft Duitsland het grootste aanbouwgebied voor Silvaner, met ruim vijf maal zoveel aanplant als de tweede in de rij: Frankrijk. In 2015 stond er 5122 ha Silvaner in Duitsland tegenover 1058 ha in Frankrijk aangeplant.
   De regio Franken spitst zich toe op deze druif, men vindt er de beste bodem en de beste omstandigheden.
   Wat we moeten onthouden is dit: noem Silvaner nooit zomaar “aspergewijn”, en hou op met de wijnen te vergelijken met riesling…
   We proeven ook drie Silvaners:
   2015 Thüngersheimer Johannisberg Silvaner trocken Alte Rebe DIVINO (Franken) is eerder eenvoudig.
   Weingut Am Stein Silvaner trocken Vinz 2016 (Franken) is van een compleet andere dimensie. Geconcentreerd, mineraal, veel extract met veel finesse. Grote wijn!
   Weingut Wirsching Silvaner Iphöfer Kronsberg GG 2015 (Franken) is sappig, fris en complex, met nogal wat groene impressies, typisch voor deze druif op gipsbodem.

  • Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay is het volgende thema.
   De drie druiven kenden in de laatste jaren een explosieve groei in aanplant. Tussen 2000 en 2014 was de toename in hectare aanplant voor Weißburgunder +85%, voor Grauburgunder +103% en voor Chardonnay +175% !!
   Wijnregio Baden is de hotspot voor de Pinot variëteiten. Vooral de Kaiserstuhl, een slapende vulkaan, is uitermate geschikt voor Pinot Gris en Pinot Noir. De term “hotspot” mag je hier letterlijk nemen, want het is het warmste gebied van Duitsland, en de Achkarrer Schlossbergand en de Ihringer Winklerberg zijn de warmste wijngaarden van Duitsland.

   De Kaiserstuhl ©DWI

   In het glas komen:
   Weingut Michel Weißer Burgunder trocken 2016 (Nahe), een eendimensionale eenvoud, foutloos maar zonder spanning.
   Weingut Rebholz Chardonnay trocken “R” 2014 (Pfalz) is zowat het tegenovergestelde van de vorige wijn. Houtlagering, intens, lang en complex met een perfect evenwicht en geïntegreerd hout. Groots, nog jong.
   Weingut Bercher Burkheimer Feuerberg Haslen Grauburgunder GG 2015 (Baden) is nog zo’n topwijn. De neus evolueert in het glas, de complexiteit neemt almaar toe: rijp fruit, mineraal, thee, kruiden, toast… Elegant en evenwichtig in de mond, krachtige materie en grote lengte in afdronk.

  • “Red Revolution”
   11% rode wijn werd er gemaakt in Duitsland in 1980. Vandaag meer dan 36%. “”Château Black Forrest” rocks!”, zegt Romana Echensperger MW.
   Sinds 1980 is er veel geëvolueerd wat betreft Pinot Noir / Spätburgunder. Het gebruik van de Dijon-kloon werd verlaten nadat in Duitsland een eigen kloon ontwikkeld werd.
   De Dijon-kloon was resistent tegen veel ziektes maar werd vooral geselecteerd omwille van de relatieve snelle rijping in de Côte d’Or. In warmere streken, zoals Duitsland, betekende dit een veel te hoog suikergehalte op het moment van de oogst.
   De Duitse kloon heeft kleinere besjes van verschillende grootte, wat de gevoeligheid voor rot tegengaat. De druiven vertonen een intens aroma van de Pinot Noir, geven meer extract en meer kleur, maar hebben een lagere opbrengst.

   De kwaliteit van Spätburgunder is de laatste jaren spectaculair gestegen, en Duitse Spätburgunder speelt momenteel mee in de hoogste kwaliteitscategorie, maar gelukkig dikwijls nog aan veel lagere prijzen dan de Bourgondische tegenhangers.

   Lemberger (synoniem Blaufränkisch, Kékfrankos) is veel minder gekend. Het is de signatuurdruif van wijnregio Württemberg. De druif heeft warme en besloten wijngaarden nodig, en houdt van een zware bodem van loess, klei en leem.

   We proeven om deze sessie af te sluiten drie rode wijnen.
   Winzergenossenschaft Hex vom Dasenstein Spätburgunder Alte Reben 2015 (Baden): de instapper is zoals te verwachten sappig, eenvoudig, en heeft wat restzoet. Eenvoudige stijl maar meer dan correct.
   Weingut Thörle Hölle Spätburgunder trocken 2013 (Rheinhessen) heeft al wat verkleuring, is ingetogen met rood en gedroogd fruit en geeft een mooi mondgevoel met zwart en rood fruit en wat kruidigheid. In de namiddag op de stand van Thörle ben ik onder de indruk van de 2015 van deze wijn, net als van de Saulheimer Spätburgunder 2015. Delicaat en fijn, en tegelijk stevig met mooie tanninestructuur.
   Weingut Graf Neipperg Schwaigener Ruthe Lemberger Großes Gewächs 2014 (Württemberg) is intens en intrigerend, met donkere bessen en rubber in de neus. Stevig in de mond, met zwarte bessen en wat paprika er onder. Lange afdronk.

Lees ook: Riesling, Pinot & Co. 2017: Masterclass “One Grape, Thousand Possibilities” (volgt)

|m|

Advertenties