Restaurantbesprekingen, dat hebben we hier nog niet gehad op de rieslingblog. En buiten deze ene keer zal het misschien ook niet meer gebeuren, wie weet.
Maar voor de nieuwe Antwerpse hotspot Doi Doi wil ik een uitzondering maken.

Ik kreeg het idee voor dit artikel toen ik de menukaart van Doi Doi onder ogen kreeg. Een restaurant waar 50% van de aangeboden wijnen Duits is? Meer nog: er staan slechts zes wijnen op de beperkte kaart. Daarvan dus drie met het achtervoegsel (Germany).

Doi Doi is een nieuw concept, gebaseerd op een Aziatische food bar.
Het maakt deel uit, of is een spin-off, van de grote Let’s Go Urban community in Antwerpen.
Deze organisatie, opgericht in 2009 door “Serial Social Entrepeneur” Sihame El Kaouakibi, heeft als voornaamste doel om zoveel mogelijk jonge mensen hun volle potentieel te laten bereiken en zoveel mogelijk positieve sociale impact te leveren. Ondertussen is Let’s Go Urban van een bescheiden naschools opvangprojectje in Urban Culture uitgegroeid tot de LGU Academy, waarin meer dan 1000 jongeren zich uitleven in hun passies: dans, muziek, zang, sport, acteren. Ook ondernemen wordt gestimuleerd, vertrekkend van het uitgangspunt dat er veel bedrijven op zoek zijn naar goede medewerkers en dat er zoveel jongeren zijn met talent en passie, maar dat ze elkaar dikwijls niet vinden. Point Urbain was een eerste initiatief, dat met een cateringsconcept in 2016 de grootkeuken van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen mocht vervangen door een foodmarket met verse, lokale, biologische en betaalbare voeding. Een aantal jongeren kregen een opleidingstraject horeca en konden zo aan de slag in de foodcorners. Ze kregen een werkplek om hun passie voor koken bot te vieren, en fungeerden op die manier ook als voorbeeld voor andere jongeren.

Het succesvolle studentenrestaurant van de Karel de Grote Hogeschool vormde de directe aanleiding tot het ontstaan van Doi Doi. De goesting was groot om buiten de hogeschool een eigen kleine plek te vinden waar het concept van food bar verder uitgewerkt kon worden. Ze vonden een pand in de Nationalestraat, begonnen te verbouwen, en Doi Doi was een feit.
Erika Xuan Nguyen staat samen met haar zus Kim in voor de dagelijks leiding.
Het vaste keukenteam bestaat uit Jessie (Thailand) en Stephen (Nigeria).

We hadden geluk dat we tijdens de pre-opening “Test Days” een tafeltje konden bemachtigen.
De menukaart, opgesteld in het Engels, is beperkt. Er zijn “Small bites” en “Bigger bites”, een beperkte drankkaart met onder andere homemade ice tea in drie smaken, en dus zes wijnen die per glas of per fles worden aangeboden.

Ik ben geen culinair recensent, maar de “Fried Rice with scampi, cashewnuts and curry” was een heel smaakvol schoteltje met zacht pikante rijst die de notensmaak van de cashews had overgenomen, met mooi op smaak gebrachte scampi’s. Naast mij kwam de “Veggie Curry with pumpkin & jasmin rice“, een schotel van zachte pompoen in een spicy hot rode currysaus, met er naast een mooi kommetje jasmijnrijst.

 

Over naar de wijnselectie. Uit Duitsland is er een rosé Spätburgunder (klein rood fruit, aardbei in de neus, ook fruitig in aanzet maar heel droog eindigend, een goed aperitief), een Göcklinger Spätburgunder (niet geproefd) en een Riesling Leinsweiler Sonnenberg. Alle wijnen zijn afkomstig van Weingut Ehrhart uit de zuidelijke Pfalz.
Leinsweiler Sonnenberg is een VDP.Grosse Lage. Onder andere weingut Siegrist maakt hier een Sonnenberg GG. Weingut Erhrart behoort niet tot de VDP, dus de vermelding GG mag niet op het etiket.
Op de website van de wijnmaker lezen we dat deze Sonnenbergriesling een Lagenwein is, afkomstig is van de oosthelling van de wijngaard, waarvan de bodem uit Buntsandstein, gekleurde zandsteen, bestaat. De wijn gist spontaan in edelstaal na een 20-uur durende maceratie.

Wgt Erhart Riesling Göcklinger Leinsweiler Sonnenberg 2015Zachte perzik, citroengras, kalkachtige mineraliteit, tabak en exotische kruiden. De wijn lijkt het Thaise karakter van de geuren in het restaurant aan te nemen. Stevig droog met veel extractie. Perzikpit, citrus, kruidigheid. Tannineus gevoel in afdronk. Een verdoken tikje rondheid matcht met deze keuken.

De wijn kan zelfs tegen het spicy currygerechtje worden ingezet.
Hoewel Weingut Ehrhart niet tot de top van Duitsland of de Pfalz behoort – ze krijgen 1 druifje in GaultMillau en 1,5 sterren in Eichelmann – is de Sonnenberg een geslaagde riesling.

De foodbar is momenteel in een opstartfase. De officiële opening is voorzien voor half augustus. Met de kwaliteit van deze authentieke Aziatische keuken hoop ik dat men later nog een mooie feinherb of Kabinett aan de wijnkaart toevoegt. Dat zal zeker door het jonge publiek dat men hoopt aan te trekken op waarde kunnen worden geschat.

 

Doidoi.be – Nationalestraat 80 – 2000 Antwerpen

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook: WannaWork.com

|m|

Advertenties