De “Wino’s”, dat zijn wijnliefhebbers die na hun opleiding sommelier-conseil aan Syntra met elkaar zijn blijven afspreken om samen wijnen te proeven. Dikwijls is er een thema vastgesteld. Vorige week was het thema “riesling”. Bij Filip zaten Koen, Roeland, Peter, Bert en Carl aan de proeftafel.
Zowel Carl als Bert stuurden, ieder in hun eigen stijl, proefnotities de wereld in, die we graag met jullie delen.

Bert is Sommelier-Conseil Syntra Leuven (afgestudeerd in 2011) en geeft wijnopleiding, oa in CC Diest. Zijn inleiding op Facebook geeft de toon aan:
“Vorige donderdag (14 januari) was het weer wino-time.
Op het menu: tatataraa…. RIESLING. WEERAL Riesling, hoor ik je denken. Inderdaad, dat tinkelde ook even in mijn brein toen de uitnodiging binnenviel. Het duurde maar 3 seconden of zo. En dan had ik er weer enorm veel zin in. Omdat het Riesling was. Omdat het bij Filip was. En bij Filip is het ALTIJD goed, en VEEL. Behalve als hij rode Loire schenkt, dan is het alleen VEEL. Maar ook omdat de wino’s zo’n fijn clubke zijn.

Genoeg gezeverd, hier gaan we. Riesling dus… We proefden telkens blind in flights van twee.”

 

Flight 1: Rheingau 2012
1. Leitz Rudesheimer Berg Roseneck 2012:flight1
Eén van de wijngaarden uit de beroemde Rudesheimer Berg. Viel toch lichtjes tegen, een slechte fles?
Carl: Licht petrolé, mineraal, abrikoos, rijp fruit, pittige zuren, alcohol komt wat door, pikant, bittertje, venkel, anijs, zure beertjes op afdronk, clemens busch?, balans is niet helemaal daar.
87  (25 €)
Bert: Abrikoos, petrolé, weelderig, rond, versmolten, prikkel, bitterke, speels. In afdronk plots zure beertjes, van waar komen die opeens? Toch overrijp. Kortom een wijn met een vroegrijpe identiteitscrisis.

2. Weil Kiedrich Turmberg 2012:
Met 80 ha aan wijngaarden is Weil één van de grotere privé-domeinen in Duitsland. Deze Erste Lage in monopoliebezit behoort tot de kroonjuwelen van het wijngoed.
Carl: Gekonfijt fruit, citrus, Burklin-wolf?, zandsteen, pompelmoes in de mond, evenwichtig, fijnere zuren, mooie lengte.
90+  (25 €)
Bert: Mineraal, exotisch fruit, kumquat, kruisbes, hop, nog een beetje mousse in de mond, zacht, bescheiden, elegant. Een wijn als een exotische ballerina. TOP. Winnaar met vlag en wimpel.


Flight 2: Rheinhessen 2010
3. BattenfeldSpanier Molsheim 2010:flight2
Ortswein van één van de betere domeinen uit het Zuiden van Rheinhessen. Lijkt al aan zijn herfstwandeling begonnen te zijn…
Carl: Licht firne, gedroogd fruit, abrikoos, banaan, mirabellen, kweepeer, babelut, alcohol, moeilijk evenwicht in de mond, versmolten, weinig beleving, monotoon, lijkt wat over de top.
81 (16 €)
Bert: Firne, rabarber, anijs, mirabelle, weeïg, veel alcohol, waar is mijn tong naartoe? Nog eens proberen: ah daar is mijn tong, maar smaak heb ik nog steeds niet, wel wat zuren, maar vooral veel overrijp geprikkel. Was ooit goed, nu klaar voor de serviceflat.

4. Gehring Niersteiner Pettenthal 2010 :
Topwijngaard uit de Roter Hang in het noorden van Rheinhessen. Kan nu goed gedronken worden.
Carl: Levendig fruit, pruimenconfituur, duidelijke zuren, slankere stijl, mist toch een beetje vet op de heupen.
88 (19 €)
Bert: Fruit, vers en gedroogd, vijgen, bloemekes, mooie zuren, geen krachtpatser maar wel mooie balans, versmolten. Zestebittertje zorgt voor de cliffhanger op het eind. Kortom een riesling uit het boekje. Volgens de kenners in de zaal vooral goed in koele jaren, zoals 2010. Ook zacht geprijsd. Olé, olé.


Flight 3: Elzas 2011
5. Kientzler Geisberg GC 2011 (Elzas):flight3
Deze wijnmaker vinifieert steeds heel droog, 1 gram restsuiker, wat bij deze wijn in de mond momenteel een onevenwicht bezorgt.
Carl: Ananas, spannend, licht petrolé, appel, mineraal, vlezig, strakkere stijl, pikant, peperig, alcohol komt wat door Maar stoort niet, puur, zuren domineren beetje op het einde, licht groenig, kan misschien nog beetje breder worden.
87 (Peter raadt out of the blue dat dit Kientzler is…)
Bert: Begint heel spannend met bakken mineraliteit, appel, yoghurt, kruiden. Eens in de mond wordt het zo spannend dat mijn tanden er van gaan trillen, peperig. Volgens de eminente expert nog 10 jaar te vroeg geopend. Wie durft nog te zeggen dat de Elzassers geen droge Riesling kunnen maken?

6. Emile Beyer Pfersigberg GC 2011 (Elzas):
Een voor mij onbekende wijnmaker maar meer dan de moeite waard. Voor mij één van de wijnen van de avond.
Carl: Rijke neus, putteke, rokerig, Bert oppert Schafer-Frohlich, vuursteen, Mooie strakke mond, pikant, zuren zitten in wijn verweven, mineraal, fruit is wat op de achtergrond, onrijpe peer, puur, knap
92
Bert: Een kubieke meter terroir in een glas geperst: rokerig, vuursteen, complex, speels, opnieuw beendroog, zeste bitterke op het einde. Groots en bescheiden tegelijk. We have a winner!


Flight 4: Duitsland 2011
7. Eva Fricke Lorch 2011 (Rheingau):flight4_a
Met deze fles plaatste ze zich voor mij 5 jaar geleden definitief op de kaart van te volgen Duitse wijndames. Deze wijn ontgoochelt zelden.
Carl: Gekonfijte citroen, wit fruit, eerder bescheiden van neus, ananas, nerveuze stijl, evolutie, pikant, puur, mineraal, vriendelijke stijl, mooie afdronk.
90 (17 €)
Bert: Eerst wat weeïg, dan hop, zoetzuur, citroen, krijt, licht nerveus. Heel puur in de mond, mooi fruitig, lichte stijl. Nog een kenner in de groep vermoedt een fluwelen vrouwenhand, en hij heeft touche! Respect voor deze wijn én voor de kenner!

8. Kuhling-Gillot Niersteiner 2011 (Rheinhessen):
Ooit geproefd op het domein tijdens een wijnreis en toen meer dan goed bevonden. Ondertussen toont het warmere jaar zich duidelijk in deze wijn.
Carl: Rijpere stijl, karamel, bitters komen meer op de voorgrond, onevenwichtig, warm jaar?, gevoel van eiklagering, plezier ontbreekt een beetje.
84 (16 €)
Bert: Karamel, rijp, warm, vettig, prikkeltje op de tong. Vol en rond in de mond, maar voor riesling niet gezond. Over de top. Nog inzetbaar bij de maaltijd. Snel nu het nog kan.


Flight 5: Exotische vrienden
9. Cave Spring Riesling 2013 (Canada):flight5_a
Mooie wijn met toegankelijk karakter. Ideaal om op zijn eentje te drinken.
Carl: Spanning op de neus, ananas, rijp fruit, licht zoete impressie op de neus, toegankelijke stijl, feinherb stijl, honing, lichte zuren, leuke terraswijn.
88
Bert: Steenfruit, mineraliteit, krijt, citrus. Het begint als de perfecte Riesling-experience. Helaas pindakaas, in de mond zitten we eerder in de feinherb-experience en dat is net geen spek voor de wino’s bek. Terug naar af dus.

10. Jim Barry The Lodge Hill 2011 (Clare Valley):
Dit was een mooie verrassing uit het Zuidelijke halfrond. Goede zuren met mooie diepte.
Carl: Vuursteen, gerookt, ananas, duidelijke zuren, mineraal, rechtdoor, strakke stijl.
90++ (12,90 €)
Bert: Smokey, ananas, peper, en vooral zeer puntig. Strak en mineraal in de mond, mooie zuren en een bittertje als afsluiter. Een perfecte cool climate riesling uit… Australië. Komt ooit goed. Vooral vanwege zijn soft prijsje.


Flight 6: Pfalz 2011
11. Burklin Wolf Bohlig PC 2011 :flight6_a
Eén van de 3 grote B’s (samen met von Bühl en Bassermann-Jordan) uit de Mittelhaardt stelt enigszins teleur met deze Premier Cru.
Carl: Gebrand, perzik, lichte honing, duidelijke hint van restzoet, alcoholisch, ietwat simplistisch. Wordt beter met openstaan, krijgt meer diepte.
Eerst 85, later 87 (20 €)
Bert: Zurück zur Heimat. Mit gebrannter perziken, gerookte hespen, maar vooral veel alcoholprikkels. In de Heimat is het soms ook te warm tegenwoordig. Overrijp en gepimpt is ons harde oordeel. Blind proeven haalt soms monumenten neer.

12. Von Winnning Langenmorgen GG 2011:
Deze Grosse Lage-wijngaard uit Deidesheim ligt eigenlijk ingesloten door de Erste Lage Paradiesgarten. Ondanks het warmere jaar heeft deze producent een geslaagde wijn geproduceerd.
Carl: Munt, ijsroom, chewing gum, lichte kruidigheid, mooie zuren, gedoseerd, minder typisch riesling, klein bittertje.
90 (30 €)
Bert: Wow, dit is ne keer iets anders in de neus: kruiden, veel munt, eikje. In de mond zelfs wat tanninegevoel, rasperig, peperke, complex, zeer lang. Love it or hate it. Ik lust dit wel. Duidelijke winnaar van deze flight en voor mij net binnen de grens van wat mag met riesling.


Flight 7: Europa 2011
13. Verus 2011 (Slovenie):flight7
Weer een verrassing uit een minder voor de hand liggende regio.
Carl: Stinkiewinkie, groenig, verse kruiden, hop, duidelijke zuren, mooi potentieel, krijtachtig, heeft mogelijkheden tot ontwikkeling.
89
Bert: Steenfruit, citrus, krijt, hop, waar hebben we dat nog gehoord? Heel strak, spanning, prikkeltje en bitter achteraf. Een adolescent met talent, maar met streken. Nog enkele jaren wachten tot de wijsheid komt.

14. Alzinger Hollerin Smaragd 2011 (Wachau):
Wijn leek in de neus volledig geoxideerd en over the top. In de mond viel het nog mee maar dit is toch geen grote wijn.
Carl: Oxidatief, noten, marsepein, weinig zuren, mond is behoorlijk evenwichtig.
84
Bert: Oxidatief, oud hout, rond en versmolten volgens de ene, versleten voor de andere. Nog een standbeeld dat we moeten slopen…


Flight 8: Eentje apart
15. Clemens Busch Fahrlay GG 2012 (Moezel):
flight8_aLagergelegen gedeelte van de Mariënburg-wijngaard, met bodem van blauwe leisteen. Eén van de topwijngaarden van deze biodynamische wijnbouwer.
Carl: Blauwe bes, fruitsap, stevige zuren, bittertje achterop, mooie lengte, evenwichtig, heeft nog tijd nodig.
90+ (30 €)
Bert: Mineraal, fruitsap, mandarijn, fijn en strak, reliëf. Een revancheke voor de afgang van vorige week. Maar nog te jong om echt te bekoren/beoordelen. Geduld, mijn vriend is de deugd van alle wijndrinkers.

overview

Flight 9: Moezel Spätlese
16. Sankt Urbanshof Goldtropfchen 2007:
Eén van de grote wijngaarden uit de Moezel bewerkt door één van de betere wijnmakers is duidelijk geen garantie op een mooie wijn…
Carl: Beetje stoffig, gesloten, gekonfijt fruit in de mond, gebrek aan zuren, geen spanning.
82
(Bert heeft geen proefnota’s van de zoete wijnen doorgestuurd…)

17. Sankt Urbanshof Bockstein Zickelgarten 2011.
Filetstuk uit de Ockfener Bockstein uit de koelere Saar. In dit warmere jaar goed maar niet wauw.
Carl: Brandnetel, groene toets, goede zuren, zoetheid waaiert een beetje uit in de mond.
88

18. Deutschherrenhof Deutschherrenberg 2009:
Een ietwat kleinere producent uit Trier die met de Spätlese uit deze Steillage rond Trier een modale prestatie levert. Goed maar ook niet wauw.
Carl: Rozijnen, stinkie, goede zuren in de mond, ietwat simpel.
87


Conclusies, van Bert:
1. Wir schaffen es … nicht allein.
Ook buiten Duitsland worden er zeer mooie droge rieslings gemaakt. We wisten dat natuurlijk al, maar toch zegt iets in ons binnenste dat vooral Elzassers de komende jaren alsmaar spannender worden.
2. Kill your heroes
Blind geproefd vallen grote namen nogal eens door de mand. Dat was nu weer niet anders.
3. Duik in die kelder…
En drink die (droge) Riesling op tijd. Ik leer mijn wijn-cursisten dat riesling voor de eeuwigheid, is, maar niets is minder waar!

|c|

Advertenties