Tags

, , , , ,

In september worden traditioneel de Grosse Gewächse van het afgelopen wijnjaar op de markt gebracht.

Tijdens de herfstopendeur bij rieslingspecialisten Vinikus en Lazarus stonden afgelopen weekend enkele GG’s op de proeftafel.
Een korte impressie.

<i> Foto: Carl Verheyden </i>

Foto: Carl Verheyden

von Winning (Pfalz)
von-winning-gg_ungeheuerUngeheuer GG 2015
Von Winning brengt deze Ungeheuer pas sinds 2012 als GG op de markt.
Bijzonder aan deze wijngaard is de aanwezigheid van basalt in de bodem. Het etiket met de zwarte tinten verwijst hiernaar.
Nog gesloten neus, met wat steenfruit, citruszeste en mirabel. In aanzet geel fruit, perzik en abrikoos. Romige structuur, beetje opulente en breder in stijl, met rijpe appel en rijp fruit. De afdronk is korrelig en lang, met kleine pompelmoesbittertjes en impressies van steenvruchten. 

kalkofen_vw_ggKalkofen GG 2015
Kalkofen in Deidesheim is zoals de naam al laat vermoeden zeer kalkrijk. Een miljoenen jaar oud koraalrif, met daarboven verweerde kalk en mergel. De Kalkofen ligt bovendien op een plateau en is volledig ommuurd.
De wijn wordt in 500l houten vaten opgevoed.
Ingetogen neus. Bij opschudden witte besjes, witte appel, kalkachtige mineraliteit. Rechtlijnig in aanzet, met wit fruit en wat houtindrukken. In afdronk tannineus gevoel. Lang, en meer strakke stijl.

Wgt Geil (Rheinhessen)lagenweine-riesl-geyersb1
Weingut J. Geil is geen lid van de VDP. De wijnen die ze produceren mogen dan ook niet het officiële “GG”-label dragen. Toch wil ik de twee topwijnen van dit bedrijf hier belichten, gewoon omdat ze zo goed zijn.

Geil Riesling GEYERSBERG 2015
Hoofdletters op het etiket, en de donkere kleur met gouden letters wijzen op de topwijnen van het bedrijf, net zoals de goudkleurige capsule.
Geyersberg ligt net noordoostelijk van het dorpje Bechtheim, heeft een zuidelijk oriëntering, en de bodem bestaat voornamelijk uit loess.

lagenweine-riesl-rosengartenBescheiden nog in neus, gekonfijte citrus, boomgaardfruit, floraal. Heel fijn en boeiend. In aanzet strak met goede spanning. Citrus, zoeter appel, pompelmoes. Het mondgevoel is tegelijk fijn, elegant en krachtig. Mooi.

Geil Riesling ROSENGARTEN 2015
De Rosengarten wijngaard bevindt zich noordelijk van Bechtheim, pal ten westen van de Geyersberg. In de bodem meer leem. Oriëntatie is ook zuidelijk.
Intens expressieve neus van citrus, groene appel en groene peer, steenvruchten. Een kleine kruidigheid en rokerige mineraliteit dragen bij tot de complexheid. 
Dens en vol mondgevoel, vrij strak nu, met wit fruit, citrus en kruidigheid. Lange, mooie en droge afdronk. Moet nog volledig openkomen, maar toont heel veel potentieel.
|m|

Lees ook: Große Gewächse 2015 – deel 1: Wgt Emrich-Schönleber
Lees ook: Große Gewächse 2015 – deel 2: Wgt Dönnhoff
Lees ook: Große Gewächse 2015 – deel 4: Langbeen / Tannine et Cuisine

Advertentie