Bij het schrijven van het artikel over de wijnoogst 2014 viel het op dat diverse malen gesproken werd over de eerste problemen met de Drosophila suzukii, de Japanse kersenfruitvlieg, in Duitsland.

Fruitvlieg

De Japanse kersenfruitvlieg, Kirschessigfliege in het Duits, behoort tot de familie van de fruitvliegen (Drosophilidae) en komt oorspronkelijk uit Azië (Zuidoost-Azië). Door het transport van vruchten vanuit deze gebieden werd dit insect eerst naar Noord-Amerika ingevoerd, en pas de laatste jaren ook in Europa opgemerkt. In Centraal-Europa werd het eerst vastgesteld in 2009 in Italië (Trentino) en Spanje; in Zuid-Tirol werd hij voor het eerst geïdentificeerd in 2010. In 2011 voor het eerst opgemerkt in Duitsland; in Zuid-Baden werden de eerste exemplaren ontdekt in 2011. De verspreiding nam toe in 2012 en 2013, maar de schade was niet bijzonder hoog. Door de zachte, warme winter van 2014, de weersomstandigheden met veel regen in de zomermaanden en de matig warme temperaturen nam de populatie enorm toe, en zorgde voor de nodige problemen.

In tegenstelling tot andere in onze regio voorkomende fruitvlieg (Drosophila melanogaster) kan de Suzuki-fruitvlieg haar eieren leggen in rijpende onbeschadigde vruchten. Andere fruitvliegen gebruiken alleen overrijp of rottend fruit.
De vrouwelijke fruitvliegjes doorboren de kerngezonde bessen en leggen daar 300 tot 400 eitjes. Na een week ontwikkelen zich daar jonge fruitvliegjes uit. Nadat ze uit het eitje zijn gekropen vreten de larven het vruchtvlees van binnenuit aan en ontstaan er zachte plekken in het fruit. De larven zijn polyfaag, ze tasten dus verschillende soorten vruchten aan. Vooral zacht fruit, zoals aardbeien, kersen, bramen, frambozen… zijn gevoelig voor dit ongedierte. Ook druiven worden geviseerd, vooralsnog valt de meeste schade bij de rode druivenrassen.

Fruitvlieg_Druiven

Druiven aangetast door de Japanse kersenfruitvlieg   © Südtiroler Beratungsring

De situatie is vooral ernstig in wijnregio Württemberg. “Die beesten hebben het hier naar hun zin”, zegt topwijnmaker Rainer Schnaitmann. Het grootste probleem is de snelle verspreiding. “Eerst zie je niets en drie dagen later is alles aangetast“, verklaart hij. Daarbij komt dat de aangetaste druiven een uitstekende toegangsweg bieden aan de azijnzuurbacterie.

Voorlopig is er geen bestrijdingsmiddel opgewassen tegen de Japanse kersenfruitvlieg. Philip Kuhn meldt een beperkt succes door het verwijderen van bladeren en door druiventrossen aan het zonlicht bloot te stellen.
Het inzetten van wespen als natuurlijke vijand zou ook een mogelijkheid kunnen zijn, maar er zijn te weinig wespen, en de plaag is te groot. Verder denkt men aan het aanbrengen of planten van “afleidingsfruit”, zoals pruimen, in de onmiddellijke nabijheid van de wijngaard. Het probleem hier is dat deze vruchten dan weer juist nieuwe fruitvliegen gaan aantrekken.

Bij strenge vorst sterft het grootste deel van de fruitvliegen af. Dan hebben we ineens weer een andere uitgangssituatie“, zegt Friedrich Louis van het Dienstencentrum in Neustadt an der Weinstraße.
Momenteel hoopt men in heel Duitsland dus op een strengere winter…

Bronnen:
http://weinfachberater.der-ultes.de/2014/08/19/kirschessigfliege-drosophila-suzukii/
http://www.jki.bund.de/fileadmin/dam_uploads/_veroeff/faltblaetter/Drosophila%20suzukii.pdf
http://www.slowfood.de/aktuelles/2014/weinlese_2014/
https://vinothek.wordpress.com/tag/kirschessigfliege/
http://www.groenkennisnet.nl/Pages/Suzuki-fruitvlieg-lust-ze-rauw.aspx

Advertentie