GaultMillau2014

Zopas is de toonaangevende gids van Gault&Millau voor Duitse wijnen verschenen.
Traditiegetrouw hoort daar een lijstje met winnaars en uitverkozenen bij.
We zetten ze graag voor u op een rij.

In het bijhorende persbericht lezen we: “Na het haast té warme jaar 2011 bracht 2012 een zekere verademing. De Rieslings van deze jaargang hebben in het algemeen een beetje minder alcohol, en vertonen wat meer frisheid. De klimaatverandering brengt niet alleen een toenemende opwarming met zich mee. “Ook de variatie tussen verschillende jaren neemt toe, wat de wijnmakers voor bijkomende uitdagingen stelt”, stelt J.B. Payne, hoofdredacteur van de wijngids.”

Voor de editie van 2014 hebben een team van 20 proevers bijna 13.000 wijnen geproefd. Daarvan worden de 1093 beste wijnproducenten voorgesteld. Nieuw dit jaar is dat de aanbevolen wijndomeinen uitgebreid worden toegelicht, samen met een gedetailleerde bespreking van de aanbevolen wijnen.

Wijnbouwer van het jaar (Winzer des Jahres) is Phillip Wittmann van Weingut Wittmann uit Westhofen (Rheinhessen). “Wittmann is een van de voorlopers van de ecologische wijnbouw en de motor van de kwalitatieve ontwikkeling in Wonnegau. Hij produceert al jaren grote droge Rieslings, die betoverend kunnen rijpen. Bijna eigenhandig heeft Phillip de Morstein tot een legendarische wijngaard doen uitgroeien”, vermeldt de jury.

Wittmann_Clusserath

Phillip Wittmann met echtgenote Eva Clusserath – Foto © Weingut Wittmann

De collectie van het jaar (Kollektion des Jahres) wordt toegekend aan Weingut Berhard Koch uit de Pfalz. “De kwaliteitsexplosie van dit wijngoed is bijna ongelooflijk. In korte tijd heeft men zich hier met Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir naar de absolute top in Duitsland gekatapulteerd. De zuidelijke Pfalz is hierdoor weer een ster rijker geworden”, oordeelt de jury.

Klimmer van het jaar (Aufsteiger des Jahres) is Chat Sauvage, het op Spätburgunder gespecialiseerde wijngoed van Michaël Städters uit de Rheingau.

Ontdekking van het jaar (Entdeckung des Jahres): Weingut Alte Grafschap (Franken).

Zoals elk jaar worden ook Rieslings van 10 jaar oud gescoord, onder de noemer “Zehn Jahre danach: Bernhard Breuer Trophy”.
Nadat vorig jaar de ereprijs voor droge wijnen werd toegekend aan de Westhofener Morstein 2002 van Weingut Wittmann, gaat dit jaar de ereprijs naar de G-Max 2003 van Weingut Keller (Rheinhessen). Als beste zoete wijn werd de  Spätlese Saarburger Rausch “06/04” 2003 van Weingut Zilliken (Saar) uitverkoren.

keller-g-max-2003-100

Advertenties