Tags

, , , ,

(This article in English? Here)

Trocken, halbtrocken, lieblich en süss zijn de meest gekende smaken van Duitse wijnen. Om een oplossing te bieden aan het minder goede imago van de halfdroge wijnen in het buitenland werd later de term “Feinherb” gelanceerd. Door sommigen wordt deze benaming nog steeds vlot als alternatief voor halbtrocken gebruikt.

De term “Feinherb” werd voor het eerst gebruikt door het wijndomein Reichsgraf von Kesselstatt (Moezel). Na een langdurende gerechtelijke strijd, omdat deze benaming nergens in de wet werd voorgeschreven, eindigde het debat uiteindelijk in 2002 in het voordeel van het domein, en sindsdien is het begrip vooral bij Moezelwijnen gangbaar geworden.

Alhoewel “Feinherb” niet exact hetzelfde is als “Halbtrocken”, leunt het er wel dicht bij aan. Feinherb is een vaag gedefinieerde term voor wijnen met pakweg 10-20 gram restsuiker per liter, waar de maximaal toegelaten restsuiker voor halbtrocken 18 gram per liter bedraagt. Vandaar dat feinherb over het algemeen iets zoeter smaakt zonder daarom mierzoet te zijn.

Voor halbtrocken wijnen is het restsuikergehalte wettelijk vastgelegd.
Er moet 10 g/l meer restsuiker zijn dan het zuurgehalte, met een maximum van 18 g/l.
Droge wijnen, trouwens, worden ook bepaald door de regelgeving: 2g/l meer restsuiker dan het zuurgehalte, met een maximum van 9 g/l restsuiker.

Benaming Verschil tussen zuur- en suikergehalte Max. Restsuiker Formule
(Z=Zuurgehalte;
RS=Restsuiker)
TROCKEN 2 g/l 9 g/l RS = Z + 2 g/l
(max RS = 9)
HALBTROCKEN 10 g/l 18 g/l RS = Z + 10 g/l
(max RS = 18)
LIEBLICH 45 g/l

Over het algemeen hebben halbtrocken wijnen 10-18 gram/l restsuiker, en men kan stellen dat feinherb rond de 10-20 gram/l restsuiker bevat, maar dit blijft vaag gedefinieerd.