De Vrienden van de Riesling hebben zich tot hiertoe gefocust op de droge Rieslingwijnen.
Onbekend maakt onbemind, we kennen allemaal het gezegde, en ook voor ons beïnvloedt dit onze keuzes. Maar een ontdekkingstocht zou geen ontdekkingstocht zijn als we niet van de bekende paden durven afstappen en niet op zoek zouden gaan naar het onbekende.
Dus binnenkort gaan we ook de halfzoete en zoete Rieslingwijnen ontdekken, de culinaire mogelijkheden ervan verkennen en uiteraard laten we jullie hiervan meegenieten op onze blog.

Maar wat is “zoet”? Wat is een “zoete wijn”? En wat is een “halfzoete wijn”? Edelsüß, halbtrocken, lieblich…

Er is ook op het internet veel over te doen, over het classificeren van zoetheid in een wijn.
Vooral gedreven door de reputatie van Duitse wijnen in Amerika (“Duitse wijn is altijd zoet…”, denkt men daar nog heel vaak) wil men op allerhande manieren aan de consument duidelijk maken welk type wijn hij of zij in het glas mag verwachten.

Zo heeft de International Riesling Foundation een systeem ontworpen, waarbij door middel van een schaalaanduiding de wijnmaker kan aangeven welk niveau van zoetheid zijn wijn behaalt.
Deze schaal loopt van “Dry”, via “Medium Dry”, Medium Sweet” tot “Sweet”.

Op de website van de IRF kan tot in detail gelezen worden hoe de aanduiding op deze schaal tot stand komt. Allereerst bepaalt men de verhouding tussen het gehalte restsuiker en de aciditeit in de wijn. Daardoor komt de wijn in een bepaalde categorie terecht. Dit wordt dan nog bijgestuurd door ook de zuurtegraad van de wijn (pH) mee in beschouwing te nemen, zodat een wijn toch nog een graadje droger of zoeter kan geklasseerd worden.
Los van de ingewikkeldheid er van – het lijkt eerder voorbehouden voor een labomedewerker dan voor een wijnliefhebber – zegt deze schaal niets over de kwaliteit van de wijn.

Kan het nog iets ingewikkelder? Jazeker!
Ene Warren Edwardes stelt voor om een objectieve zoetheid indicator in te voeren.
Deze “Sweetness of Wine Indicator” (SWI) wordt ook bepaald door restsuiker en zuurmaterie.
We vinden de ingewikkelde berekening:
Sweetness of Wine Indicator (SWI) = [RestSuiker in gram/liter) (RS)]  – a x [Totale Aciditeit in gram/liter) (TA)] + b x pH,
waarbij a=b=1 en TA gemeten dient te worden in wijnsteenzuur (g/l).
Dus: SWI = RS – TA + pH.
Voila. Duidelijk.

Wij zijn eerder gecharmeerd door de poging van Terry Theise om het gevoel van zoetheid op een subjectieve manier weer te geven.
Het gevoel in de mond of een wijn meer of minder zoet is, heeft immers met meer factoren te maken dan met de verhouding tussen suiker en zuur alleen. Alcohol, bijvoorbeeld, toch ook een belangrijk onderdeel van een wijn, geeft ook de indruk van zoetheid, terwijl het met suikers (in de chemische betekenis) niets te maken heeft.
Er is dus een verschil tussen de analytische meetwaarden en het persoonlijke mondgevoel.
En ook dit laatste is van belang. Het gevoel in de mond blijkt persoonlijk te zijn. Wat voor ene proever eerder zoet is, kan voor een andere proever naar de drogere kant neigen. Een subjectieve, persoonlijke aanduiding is dus beter op zijn plaats.

En dan komen we bij het begrip “Sense-Of-Sweetness“.
Het is een intuitieve, gevoelsmatige gradatie van het gevoel van zoetheid dat een wijn geeft in de mond.
De schaal gaat van -2 tot +4.

  • Ijkpunt is 0. Een wijn met aanduiding 0 heeft geen waarneembare zoetheid.
  • Wijnen met de aanduiding -1 hebben geen waarneembare suiker, maar zijn nog steeds in balans. De zuurtjes nemen zachtjes de overhand hier.
  • -2 staat voor strakke, strenge wijnen, die een duidelijk zuur mondgevoel geven.
  • Aan de positieve zijde staan wijnen met aanduiding +1. Dit zijn wijnen met een nauwelijks waarneembare zoetheid.
  • +2 wijnen hebben een duidelijk gevoel van zoetheid, maar die blijft wat op de achtergrond. Er is geen overheersend zoet gevoel in de mond.
  • Vanaf +3 wordt het zoetgevoel wel overheersend. +3 staat voor een wijn waarbij de zoetheid een belangrijk element vormt in de smaaksamenstelling. Maar van belang is dat dit geen grotesk of banaal suikergevoel is.
  • Met +4 worden de superieure dessertwijnen aangeduid.

Bij elke volgende proefnotitie zullen we trachten om deze Sense-Of-Sweetness (kort: S.O.S.) mee in onze beschrijving op te nemen.
Rechts in de marge van deze blog blijft een korte verklaring van de gradaties staan.

 

Advertenties