Balthasar Ress stichtte in 1870 een gastronomisch bedrijf met eigen wijnbouw in Hattenheim (Rheingau). De familie Ress en nakomelingen baatten een succesvol hotel en wijnhuis uit en het is pas in 1977 dat beide bedrijven gesplitst werden en verdeeld werden over twee takken van de familie Ress. Van de oorspronkelijk amper 1 ha groeit de wijngaard door aankoop en pacht van enkele topwijngaarden tot de huidige 46 ha.
Momenteel behoort Weingut Balthasar Ress tot de VDP, een vereniging van  landgoederen, waarvan de leden een goede reputatie en hoge kwaliteit van hun wijnen garanderen.

Proefnotitie:

Waterige bleke kleur, groene tint, fonkelend in het glas. Gesloten neus, terughoudend, met weinig impressies. Iets klein geel fruit en grassig.
In de mond overheersen de zuren, die zelfs wat agressief zijn. Aanhef en slot worden door een overmaat zuur getypeerd, fruit en vulling ontbreekt.
Afdronk niet lang, zuiver, met alweer overheersing van zuren.

2010 was een heel moeilijk jaar voor Duitse Riesling. “A vintner and terroir vintage” wordt gezegd.
De klimatologische omstandigheden waren uitzonderlijk slecht. Een combinatie van lage temperaturen tijdens de bloei, slechte vruchtzetting, een erg koude en natte augustusmaand, en hagelbuiten in het najaar zorgde voor een extreem lage oogstopbrengst (25% tot 50% minder vergeleken met 2009) en een ongezien hoge zuurtegraad.

Deze wijn, afkomstig van het nochtans goed aangeschreven domein Balthasar Ress, is waarschijnlijk een schoolvoorbeeld van de risico’s en de gevolgen die gepaard gingen met deze jaargang.
De hoge zuren in deze wijn tonen wel aan dat de wijnbouwer niet heeft geopteerd voor artificiële ontzuring of het opstarten van malolactische gisting voor deze wijn.

<80/100

Marc

Advertenties